Cei 16 migranți ai fost observați, pe partea română, de un polițist de frontieră aflat în timpul liber care și-a anunțat imediat colegii. Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Negru Vodă au depistat, astfel, în apropierea localităţii de frontieră Darabani, mai multe persoane care se deplasau pe jos, dinspre Bulgaria spre România și care nu își justificau prezența în zonă.

Cele 16 persoane au fost reținute și transportate la sediul Punctului de Frontieră de la Negru Vodă, pentru cercetări. În cadrul primelor verificări, persoanele în cauză, solicitante de azil în Republica Bulgaria, au declarat că sunt cetăţeni irakieni, 14 adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani şi 2 minori de 8 și 10 ani, care intenţionau să ajungă în Germania.

De asemenea, cetățenii irakieni au mai declarat că au fost transportaţi până în apropierea frontierei de stat cu un vehicul tip furgonetă, de către doi cetăţeni bulgari a căror identitate nu o cunosc, contra sumei de 500 euro de persoană. Se fac cercetări pentru săvârşirera  infracţiunii de intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României.

La finalizarea verificărilor specifice, au fost întreprinse demersurile necesare pentru punerea în aplicare a protocolului român-bulgar. Transfugii irakienei au fost predați astăzi către autorităţile bulgare, pentru continuarea cercetărilor şi luarea măsurilor legale.