„Garcea nu a terminat Academia de Poliţie“

Prorectorul „Fabricii“ de poliţişti, Mihai Bădescu, spune că studenţii lui au nevoie de abilităţi fizice şi psihice de excepţie ca să obţină diploma.

Deşteptarea de la ora 6.00, careul de prezenţă de la 7.30, şapte colegi obligatorii de cameră, permisii rare - în funcţie de note, dar masă şi casă gratuite, uniformă şi o slujbă garantată la sfârşitul celor patru ani de facultate. Sunt câteva dintre ingredientele de care se bucură fiecare student de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, din Capitală. Ca să intre la Academie, candidaţii au nevoie de abilităţi psihice şi fizice deosebite, ceea ce-l face pe prorectorul Mihai Bădescu să afirme cu siguranţă că „Garcea n-a făcut Academia de Poliţie“.

Pentru ceilalţi, instituţia şi-a deschis larg porţile, în această lună, pentru prima dată de când a fost înfiinţată, pentru a-i primi pe aspiranţii la titlul de poliţist. 300 de liceeni, dintre care peste jumătate fete, au vizitat Academia.

Viitorii poliţişti curăţă şi legume

Cu telefoanele mobile pe post de aparate de fotografiat, puştii cu spirit de aventură, porniţi să cucerească Academia aşa cum au văzut în filme, au aflat că, de fapt, la instituţia din Băneasa se face carte pentru permisii, se munceşte pe brânci pe terenul de sport şi la bazinul de înot pentru a nu risca exmatricularea şi că toată lumea se trezeşte dimineaţa pentru prezenţă. Milităria nu a dispărut încă din universitate.

Candidaţii au văzut sălile de curs - prea puţine pentru toţi studenţii, laboratorul de criminalistică - unde învaţă în mod frecvent cei selectaţi pentru clasa specială de Criminalistică. Apoi au făcut turul încăperilor în care se serveşte masa şi unde viitorii poliţişti curăţă legumele, spală vasele şi fac şmotru, au intrat la bazinul de înot, pe terenul de sport.

Pe frontieră, la -20 de grade C

Elena şi Irina au fost conduse prin clasele de curs şi de pregătire de către viitoarele absolvente de la Poliţia de Frontieră. Fetele, convinse la venire că atunci când vor fi mari se vor face poliţiste, sunt aproape decise să renunţe la acest vis la plecare, după ce văd că de fapt Academia nu caută visătoare, ci persoane responsabile, pentru care timpul liber va deveni din ce în ce mai pre- ţios. De altfel, aceasta poate fi povestea multor tinere care termină în acest an Academia de Poliţie.

Anca, studentă în anul IV, a intrat în instituţie la 18 ani, din dorinţa de a ajunge să lucreze acasă, la Tulcea, la un birou al Poliţiei de Frontieră. „Mi-am închipuit altfel munca decât este în realitate. Nu am crezut că trebuie să bat frontiera în bocanci, la -20 de grade C, într-un sat de la capătul lumii, în care sunt doar două case“, spune studenta, îmbrăcată în uniforma de gală, cu ghetuţe cu toc. S-a obişnuit însă cu ideea şi se bucură că va avea un loc de muncă sigur, fără să fie nevoită să umble cu CV-ul pe la firme.

După ce a concurat cu încă 20 de fete pe un loc - deoarece până în urmă cu doi ani existau locuri speciale pentru domnişoare -, Anca spune acum că „asta nu este tocmai o meserie pentru fete“. Cu toate acestea, din cei 1.970 de studenţi de la Poliţie, 463 sunt studente.

CAPABIL ŞI DEŞTEPT

Profilul candidatului ideal pentru cascheta de poliţist

Instituţia are numeroase alte avantaje, în afară de jobul care îi aşteaptă pe absolvenţi la poarta Academiei. Ei beneficiază de masă şi cazare gratuite şi de o soldă lunară, care ajunge la 160 de lei în anul IV. Sunt şi studenţi care nu fac faţă şi renunţă. Mulţi încă din anul I. „Cele mai multe exmatriculări se fac din cauza notelor, din cauză că nu promovează disciplinele“, spune prorectorul. În toamna lui 2007 au fost daţi afară 12 tineri. „În anul I este o problemă. Avem o tabără de instruire la Vălenii de Munte, în primele trei săptămâni de şcoală. De acolo vin rupţi şi au tendinţa să renunţe. Mai toţi ajung să spună: păi, nu e ce am visat noi“, declară Bădescu. Cei care se ţin tare până în anul IV, însă, se luptă pentru medii mari. Asta deoarece studenţii care au sub 8,50 ies afară o singură dată pe săptămână, iar tinerii care obţin peste 8,50 au parte de permisii zilnice.

În opinia prorectorului, candidatul ideal trebuie să fie responsabil, să dea timpul liber pe şcoală, să ştie bine limbi străine, să aibă abilităţi pentru lucrul pe computer şi, eventual, să aibă carnet de conducere. „Garcea nu a terminat Academia de Poliţie“, crede Mihai Bădescu. Studenţii, pe de altă parte, le recomandă viitorilor boboci să fie pregătiţi pentru un program care nu e chiar ca în armată, dar nici ca în campusul studenţesc Regie. "Mi-am închipuit altfel munca decât este în realitate. Nu am crezut că trebuie să bat frontiera în bocanci, la -20 de grade C, într-un sat de la capătul lumii, în care sunt doar două case. Asta nu este tocmai o meserie pentru fete.", Anca, studentă în anul IV la Academia de Poliţie