Editura Evenimentul si Capital

Gândul lui Cristoiu. Legea Circulației din 1929: „În orașele cu circulație multă, trecerea drumului nu este îngăduită pieziș, ci numai de-a dreptul”

Autor: | | 2 Comentarii | 4425 Vizualizari

Cum arăta România anului 1929, România de acum 88 de ani? Ne răspunde Legea asupra circulației pe drumurile publice, apărută în Monitorul Oficial nr. 236 din 22 octombrie 1929. Nu de alta, dar legile reflectă realitățile de la un moment dat.

Redau mai jos din Legea respectivă cîteva prevederi care mi s-au părut semnificative pentru cum arăta circulația pe drumurile publice în anul de grație 1929.

Din aceeași lege, reproduc mai multe semne de circulație de la vremea respectivă.

Art. 6 – Cel ce va fi dovedit că va fi aruncat înaintea sau asupra vehiculelor în mers, cu pietre, lemne, apă sau orice alte lucruri susceptibile de a aduce vreo vătămare vehiculului sau celor ce-l ocupă, va fi pedepsit, în afară de amenda prevăzută la art. 62 aliniatul c, și cu închisoare pînă la 15 zile, iar în ce privește despăgubirile se va urma potrivit dreptului comun. (Art. 62, amenda 2000-4000 lei).

Complicitatea pasagerilor

Art. 15 – Cînd într-un vehicul al cărui conducător va fi comis o abatere de la prescripțiunile art. 12, 13, 14, sau de la cele care opresc excesul de viteză, se vor fi aflat pasageri sau proprietarul vehicolului și se va fi dovedit că aceștia l-au îndemnat la săvîrșirea infracțiunii, va menționa și aceasta în procesul verbal de contravenție și cînd este caz de amendă, se va aplica fiecăruia din aceștia amenda dată conducătorului pentru vina lui.

(Notă: Proprietarul e amendat conf. art. 62, lit. d, aliniatul III, cu dublul amenzii. Conducătorul e dator a refuza cererea pasagerilor acolo unde ar călca legea circulației și să le atragă atenția despre sancțiunile ce urmează din această cauză).

Art. 18 – Viteza vehiculelor în timpul trecerii prin comunele urbane, rurale și cătune, nu va putea depăși 25 km pe oră. Ea trebuie micșorată de conducătorii vehiculelor ori de cîte ori se află în apropierea școalelor; depășesc sau încrucișează pe căi grupuri de oameni pe jos sau călări, grupuri de cicliști, cirezi, herghelii sau turme; la încrucișări sau bifurcări de căi, sau cînd calea nu e absolut liberă sau vizibilitatea nu e bună, cum și cînd drumul e desfundat sau acoperit cu apă sau noroi.

La încrucișări sau bifurcări de căi, conducătorul unui vehicul aflat pe o cale secundară, e obligat să cedeze pasul conducătorului unui vehicul aflat pe o cale principală.

Pietoni (oamenii ce merg pe jos)

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI