Evenimentul Zilei > Actualitate > Gândacul care a băgat Ministerul Transporturilor în ședință de urgență
Gândacul care a băgat Ministerul Transporturilor în ședință de urgență

Gândacul care a băgat Ministerul Transporturilor în ședință de urgență

Oficialii din cadrul Ministerului Transporturilor au convocat, luni, o întâlnire de urgență pe tema Autostrăzii Sibiu – Pitești, pentru a analiza și răspunsul la comentariile Comisiei Europene (CE) referitoare la aplicația de proiect. Ședința a avut loc după ce, în dimineața zilei, fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a postat pe Facebook scrisoarea CE în care se cer guvernului clarificări  cu privire la o serie de aspecte de mediu ale proiectului autostrăzii în discuție, printre care și cel privind pericolul în care e pusă o specie de insectă, gândacul croitor al stejarului, care ar putea să dispară.

La întâlnire au participat reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Autoritatea Națională pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Banca Europeană de Investiții – JASPERS, experți de mediu și reprezentanți ai MTIC și ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA.

”Toate părțile au agreat că Evaluarea Impactului asupra Mediului (EIM), inclusiv Evaluarea Adecvată (EA) realizate pentru proiectul de construcție a autostrăzii Sibiu – Pitești sunt bune, dar pentru a înlătura îngrijorările reprezentațiilor Comisiei Europene până la data de 31.01.2020 se va realiza o corespondență cu CE pentru a explica pe larg mai multe elemente”, a transmis Ministerul Transporturilor printr-un comunicat de presă. Printre acestea, calendarul lucrărilor și planurile de conservare a ariilor naturale protejate de pe traseu.

În documentul transmis de CE se cer lămuriri cu privire la impactul pe care îl are proiectul asupra asriilor protejate Natura 2000.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a lămurit cum stau lucrurile. “Cei dinaintea noastră au tratat cu dispreț solicitările Comisiei. Mai exact, nu le-au răspuns. Probabil în aroganța specifică guvernării PSD au considerat că odată ce au emis un acord de mediu nu mai trebuie să răspundă niciunei solicitări transmise de către Comisie. Pe data de 21 decembrie 2019 ne-am întâlnit împreună cu cei implicați pentru a analiza solicitările venite din partea Comisiei, înainte de a prelua noi guvernarea.

Pe data de 23 decembrie 2019 primim această scrisoare şi imediat am constituit grupuri de lucru, am discutat cu cei de la Ministerul Mediului, cu toate agențiile din subordine, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, cu toți cei responsabili în eliberarea acordului de mediu. Am avut aceste întâlniri pentru a construi răspunsurile la solicitările Comisiei Europene. Astăzi când vorbim, la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor sub coordonarea Organismul Intermediar de la ministerul nostru, a avut loc o întâlnire tehnică, la care au participat aproximativ 40 de specialiști, care cunosc problematica abordată de către CE.

Suntem aici o echipa serioasă care va răspunde cu celeritate solicitărilor Comisiei Europene. Am încredere că putem face ceea ce n-au făcut alții și printr-un răspuns tehnic, bine fundamentat, ce abordează fiecare dintre solicitări, problema poate fi rezolvată. Ce trebuie să înțeleagă toată lumea este faptul că proiectul major de infrastructură Autostrada Sibiu-Pitești va continua.

Pe lotul 1 se va emite autorizația de construire, pe lotul 5 se va desemna câștigătorul licitației, lotul 4 are documentația în evaluare, pe lotul 3 se așteaptă urcarea documentației în SICAP, iar lotul 2 va fi scos la licitație. Anul 2020 va fi un an cu șantier deschis pe Autostrada Sibiu-Pitești. Cu siguranță cei de la Comisia Europeană vor primi clarificările în timpul solicitat, poate chiar mai repede, astfel încât cererea de finanțare să își urmeze parcursul normal”, a spus ministrul Lucian Bode prin intermediul Biroului de Presă al Ministerului Transporturilor.