Găluștele cu cireșe, o delicatesă de sezon! Desert rapid și fără costuri mari

Galsutele cu cirese o delicatesa în tot timpul anului. Sursa foto: Anca Harbur / facebook

În multe locuri din România, mai ales din Transilvania, li se spune gomboți. Produsul final este unul savuros, mai ales dacă este tras și prin puțin zahăr.

Gomboții s-au găluștele cu cireșe pot reprezenta o ocazie unică, pentru un desert delicios într-o zi toridă de vară.

Multe gospodinte înlocuiesc cireșele cu alte fructe de sezon, cum ar vișinele, caisele, căpșunii sau prune. Fiecare gospodină se poate mândri cu o contribuție personală la această rețetă.

De multe ori, acest desert îți aduce aminte de copilărie, când indiferent de anotimp, găluștele cu cireșe sau cu prune erau la loc de cinste pe masa din bucătărie, fiind savurate de copii și de adulți.

De ce ingrediente aveți nevoie

Potrivit informațiilor oferite de ideideretete.net, ingredientele necesare pregătirii unor găluște cu cireșe cu adevărat fantastice sunt următoarele: 300 g cireșe/ vișine din compot, 500 g cartofi, 75 g zahăr, 150 g pesmet, 100 g unt, 130 g făină, 30 g mălai, 1 ou. Veți mai avea nevoie de 50 ml lapte, 20 m ulei, ½ linguriță cu scorțișoară și un praf de sare. Mod de preparare

Pentru început, luați 300 g cireșe sau vișine din compot și scurgeți fructele de zeamă, apoi lăsați la scurs. Cine dorește poate folosi și fructe proaspete, dar trebuie să aveți grijă pentru că e necesar să le scoateți sâmburii. Fierbeți cartofii în coajă cu puțină sare.

Găluștele se trag prin pesmet

Când sunt gata, gălușetele se lasă la răcit, apoi se curăță de coajă. Se pun cartofii într-un castron și se pasează foarte bine. Se amestecă cu 30 g unt, 50 ml de lapte și puțină sare până când va rezulta un piure foarte fin. se adaugă 130 g făină, 30 g mălai și un ou.

Pesmetul se rumenește câteva minute. După ce aluatul este omogen, ungeți palmele cu puțin ulei și formați biluțe de aproximativ 30 g și aplatizați cu palmele. Puneți o cireașă sau o vișină în interiorul fiecărei biluțe, apoi strângeți bine ca să se închidă. Puneți într-o tigaie 150 g pesmet și 70 g unt și rumeniți pesmetul, având grijă să amestecați continuu.

Puțin zahăr pentru desăvârșirrea gustului

Adăugați și 75 g zahăr pentru un gust formidabil. După ce este gata, pesmetul se pune într-o farfurie adâncă și se adaugă ½ linguriță cu scorțișoară.

Puneți găluștele la fiert, iar când sunt gata le veți pune în pesmet. Tăvăliți cât puteți de bine pentru a fi acoperite pe toate părțile. Desertul e pur și simplu un vis devenit realitate, scriu și cei de la rețeteșivedete.