Galați - orașul cu un transport public modern

Orașul Galați a devenit în ultimii ani unul dintre exemplele pozitive atunci când vine vorba despre dezvoltare și infrastructură. Un capitol esențial al acestei evoluții vizează transportul public, pentru că de el sunt strâns legate două dintre marile probleme pe care orașele le au în zilele noastre: poluarea și  traficul aglomerat. 

 

O viziune nouă

De la preluarea mandatului, primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu a susținut că trebuie schimbat modul în care administrația abordase până atunci această problemă. Parcul auto al societății locale de transport era format din autobuze second-hand poluante, uzate, dar mai ales costisitoare și ineficiente. „Mă opun achiziționării de autobuze second-hand pentru că gălățenii trebuie să aibă mijloace de transport moderne, cu dotări la standarde europene” declara Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați, după preluarea mandatului. 

Transport ecologic

Primii pași pentru modernizarea transportului public au fost făcuți în anul 2018, când Primăria municipiului Galați a depus o cerere de finanțare pentru achiziția a 17 troleibuze noi și a reușit să obțină 31.530.186,74 lei din fonduri europene pentru mijloace de transport ecologice, așa că troleibuzele produse de „Skoda Electric” circulă de aproape doi ani pe străzile orașului. A fost primul pas dintr-o serie dedicată modernizării infrastructurii de transport și înnoirii parcului auto. Planul cuprindea, pe lângă achiziționarea de troleibuze, și autobuze, dar și tramvaie noi. 

Autobuze noi pentru Galați

Următorul pas inițiat de administrația Pucheanu a fost achiziția cu bani din buget a 20 de minibuze moderne, fiecare cu o capacitate de transport de 23 de călători. Prețul achiziției în urma licitației a fost de 6.238.000 lei, iar micile autobuze au fost livrate de firma „Karsan”. Însă gălățenii au simțit cu adevărat că lucrurile se schimbă odată cu achiziția a 40 de autobuze noi cu o capacitate de transport de 97 de persoane. Pentru aceste mijloace de transport moderne, municipalitatea a alocat suma de 26.246.000 lei, fără TVA, iar în urma licitației publice, oferta câștigătoare a fost cea depusă de „BMC Truck & Bus SA”.

Tramvaie românești 

Demersurile au continuat și anul acesta, în luna martie, când primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a semnat contractul pentru achiziția a opt tramvaie moderne care sunt în acest moment pe linia de producție a societății Astra Vagoane din Arad, după ce municipalitatea gălățeană a obținut fonduri europene. Valoarea contractului este de 44.680.000 de lei, fără TVA, iar noile tramvaie, model „Autentic”, vor fi livrate în termen de 18 luni de la semnarea contractului. Nu este singurul proiect prin care Primăria  dorește să aducă tramvaie noi la Galați. Municipalitatea a depus o altă cerere de finanțare europeană prin intermediul Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației pentru achiziția a încă 10 noi tramvaie în valoare de peste 80 de milioane de lei. Achiziția vine în contextul în care, la Galați, se modernizează una dintre cele mai importante artere care traversează orașul. Este vorba despre un proiect de peste 200 de milioane de lei cu finanțare europeană pentru modernizarea completă a străzilor Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918, Traian Vuia, Henri Coandă, Bdul. George Coșbuc și refacerea completă a liniilor de tramvai de pe aceste străzi. 

E-ticketing 

Un sistem de transport public modern nu înseamnă doar autobuze noi, ci și un sistem integrat de management. În luna mai a anului trecut a fost lansat proiectul finanțat cu fonduri europene care presupune implementarea sistemului e-ticketing la Galați. Unul dintre cele mai performante sisteme de acest fel din România este deja în curs de implementare, iar valoarea proiectului este de 26.189.365,90 lei. 

articol realizat cu sprijinul Primăriei Galați