PERICOL de INUNDAȚIE la Galați. Anunțul făcut de autorități

La Galaţi, Dunărea se afla la 11 cm sub cota de inundaţie. Deja apele fluviului au inundat şi o partea din zona cea mai joasă a Falezei Inferioare. Specialiștii susțin că este posibil să fie depășită cota de inundaţie.

"Astăzi (n.r. - 28 martie 2018), la Galaţi, cota Dunării este de 589 cm. A crescut nouă centimetri. Prognoza dată de INHGA pentru perioada 26 martie – 2 aprilie ne arată că în perioada 31 martie – 2 aprilie, la Galaţi, este posibil să se depăşească cota de inundaţie, adică cota de 600 de centimetri, dar va fi o depăşire foarte mică, de patru până în cinci centimetri.

Depinde, pentru că, în funcţie de modelul pe care ei l-au folosit, această creştere poată să intre şi în marja de eroare, care este plus şi minus. Îmbucurător este faptul că este a treia zi în care la Gruia, cota Dunării scade, asta înseamnă că lacul de acumulare de la Porţile de Fier a început să reţină debit suplimentar.

A crescut şi nivelul la Orşova, în portul Orşova. Creşterea, în următoarele zile, după cum ne arată situaţia de la datele colectate de la milele hidrometice ale Adminstraţiei Fluviale a Dunării de Jos, ne arată o creştere în următoarele zile, două zile, între unu şi cinci centimetri, după care, dacă se menţine scăderea de la Gruia, vom avea o scădere", a declarat Dorian Dumitru, director general AFDJ Galaţi, pentru monitoruldegalati.ro.

Deocamdată, o parte a falezei este inundată pe o mică porţiune. Deja apa a intrat şi pe faleza pietonală. Se crează valuri de la navele ce sunt în marş. "Navigaţia nu are probleme în perioade cu ape mari. Noi am dat acel aviz tocmai ca să venim în sprijinul protecţiei apărărilor de mal şi a digurilor de protecţie împotriva inundaţiilor. Prin avizul acela i-am informat pe comandanţii de nave şi convoaie că datorită debitelor şi nivelului crescut ale Dunării trebuie să îşi ia nişte măsuri ca să navige în siguranţă, dar să nu pună în pericol aceste construcţii hidrotehnice sau diguri de protecţie împotriva inundaţiilor. Trebuie să meargă cu o viteză mai mică, astfel încât să nu producă valuri şi să nu pună în pericol convoiul, să nu producă valuri şi acel fenomen de sucţiune care poate produce şi el deteriorarea apărărilor de mal", a mai precizat Dorian Dumitru. Chiar dacă se va atinge cota de inundaţie, se pare că efectele vor viza cel mult faleza inferioară.

Dunărea a atins şi depăşit, astăzi, la Brăila cota de inundaţie de 610 cm ajungând deja, conform AFDJ, la 613 cm. Potrivit datelor furnizate de ISU Brăila nu există deocamdată zone inundate, nici cea a falei, nici cea a zonei libere. Preventiv, în zonele joase din oraş, cum este cea a Palatului Navigaţiei, au fost supraînălţate canalizările şi s-a pus nisip pentru ca odată cu creşterea cotelor şi debitelor Dunării să nu se reverse prin canalizările joase.