Gala Capital. Astrid Fodor, primarul Sibiului: „Provocările incită creativitatea în găsirea soluțiilor“

Sursa foto: Arhiva companiei

2023 a fost un an cu realizări importante pentru Sibiu. Primarul municipiului, Astrid Fodor, care a obținut un nou mandat anul acesta, s-a numărat printre laureații Galei Capital Femei de succes.

Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a fost premiat în cadrul ediției 2024 Galei Capital Femei de succes pentru cel mai amplu proiect de Smart Living realizat în România. Premiul a fost ridicat de către consiliera sa, Cristina Krafft.

„Acest premiu onorează în primul rând Sibiul, un oraș smart, cu investiții smart. Ne dorim ca sibienii să se simtă cât mai bine în orașul lor. Iar dezvoltarea Sibiului are ca focus calitatea locuirii. Așa a luat naștere acest mega-proiect multianual de modernizare a cartierelor vechi de blocuri, din anii '70-'80. Primăria Sibiu l-a demarat acest proiect cu lucrări ample în 2014, care s-au finalizat în 2023. În total s-au modernizat 16 cartiere sau zone de blocuri. Îmi place să spun despre acest proiect că este frumos de la interior la exterior. Pentru că s-a pornit de la bază – de la rețelele de apă, canalizare și iluminat. Dar a inclus și reabilitarea străzilor, aleilor, a zonelor verzi și locurilor de joacă, a locurilor de odihnă și a parcărilor care sunt necesare. Dna primar s-a implicat personal în planificare și etapizarea acestui proiect care a vizat confortul și calitatea vieții sibienilor. “, a declarat Cristina Krafft, pe scena Galei Capital.

Un proiect de amploare finalizat cu succes

Astrid Fodor este, din 2014, primar al municipiului Sibiu, după ce, anterior ocupase funcția de viceprimar. Anul acesta, candidatul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) a obținut un nou mandat. La realegerea sa au contribuit decisiv numeroase proiecte importante realizate.

„Unul dintre cele mai importante programe multianuale pe care le-am inițiat s-a încheiat în 2023: modernizarea tuturor cartierelor vechi de blocuri din Sibiu, prin lucrări ample care au presupus intervenții la rețelele de apă, canalizare și iluminat public, crearea tubulaturii subterane pentru coborârea în subteran a cablurilor de telecomunicații, modernizarea străzilor și aleilor, reabilitarea zonelor verzi și a locurilor de joacă, precum și crearea de noi astfel de spații, resistematizarea parcărilor“, a declarat Astrid Fodor pentru revista Capital.

Soluții în premieră

Pe lista realizărilor de anul trecut mai figurează însă și alte proiecte importante pentru oraș. Precum inagurarea pistei pentru biciclete amenajată pe malul râului Cibin. „Am început acest proiect multianual cu amenajarea primilor 3,6 km. Vom continua pe întreaga lungime a malurilor de pe teritoriul municipiului. Proiectul a inclus crearea unei piațete cu spații de relaxare și a unei poienițe urbane. Dar și a unei pasarele circulare spectaculoase, o soluție în premieră în țară. (…) Acest proiect se înscrie, de altfel, în strategia noastră de a extinde rețeaua de piste pentru biciclete sigure, separate de calea de rulare auto și de calea pietonală. Sibiul este un oraș în care bicicleta poate fi folosită pentru deplasare, nu doar pentru agrement.“, a explicat edilul.

Un alt proiect important pentru sibieni a fost și deschiderea Parcului Belvedere, cu o suprafață de 6 hectare. Acesta include, pe lângă zone verzi și spații de relaxare, și dotări pentru sport și mișcare în aer liber. Parcul a fost creat prin reconversia unei foste gropi de deșeuri din construcții. Lucrările au fost ample și dificile, incluzând stabilizarea versanților acestui parc terasat. Dar și înlocuirea unor cantități imense de pământ cu sol fertil. „A fost un proiect deosebit și pentru faptul că denumirea parcului a fost dată de sibieni, în urma unei acțiuni de consultare online la care au participat peste 2.000 de persoane“, a precizat primarul Sibiului.

Viziunea și consecvența sunt vitale

Astrid Fodor consideră provocările oportunități care: „incită creativitatea în găsirea soluțiilor și aduc satisfacții mari. O provocare a fost preluarea postului de viceprimar al Sibiului. Până atunci ocupasem poziția de consilier local. Și a fost o provocare să mă implic în aparatul executiv al administrației, coordonând departamente cu greutate. A doua provocare mare a fost preluarea postului de primar interimar, în 2014. Postul a rămas vacant odată cu alegerea domnului Klaus Iohannis în funcția de Președinte al României. Chiar dacă aveam experiența de viceprimar, poziția de primar a fost un cu totul alt nivel. Ambelor le-am făcut față prin experiența mea, cu curaj și determinare. Și sunt mulțumită de ce am reușit pentru Sibiu, dar și pentru mine ca profesionist, mai ales ca femeie.“

Potrivit edilului, succesul repurtat are la bază viziunea pe termen lung și consecvența cu care primăria urmărește strategiile orașului, precum și promovarea de proiecte integrate care să aducă beneficii Sibiului. „Cred că aceste aspecte au fost esențiale pentru dezvoltarea într-un ritm susținut și o direcție bună, orașul fiind apreciat și plăcut locuirii prin calitatea vieții“, subliniază primarul.

Deși are numeroase reușite, Astrid Fodor consideră că nu există o „rețetă“ pentru a ajunge o femeie de succes: „Fiecare ne confruntăm cu provocările noastre, în felul nostru. Dar, din experiența mea, pentru a avea succes, constantele sunt mereu determinarea, consecvența, implicarea, inspirația, foarte multă muncă, controlul și rezistența la efort.“

Capital Top 100 Femei de succes din România

În cadrul Galei Capital Femei de succes a avut loc și lansarea „Capital Top 100 Femei de succes din România“ Ediția 2024. Proiectul reunește personalități de seamă, femei de afaceri, în funcții de management în companii private și instituții publice, antreprenoare, personalități ale vieții artistice, din domeniul cercetării și educației, din lumea sportului și societatea civilă cu rezultate și performanțe remarcabile. „Capital Top 100 Femei de succes din România“ Ediția 2024 este disponibil la toate punctele de difuzare a presei. Dar și online, pe site-ul edituradecarte.ro.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul: RECICLAD’OR, CARREFOUR, CATENA, APOLODOR, TINMAR ENERGY, REWIRE INTERIOR DESIGN, GALERIA ROMANĂ, CLUB ONE, MAGNOLIA, PRIVILEG CATERING, CLASSY DECO EVENTS.

Partenerii media ai evenimentului au fost: www.evz.ro, www.infoactual.ro, Evenimentul Istoric, www.infofinanciar.ro și www.edituradecarte.ro.

Evenimentul poate fi vizionat integral pe pagina de Youtube Hai România.