Găgăuzii, „cumpăraţi” de ruşi. Ambasada Rusiei la Chişinău a împărţit bani persoanelor nevoiaşe

UTA Găgăuzia/ Sursa foto: Facebook

Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău a împărţit sume cuprinse între 100 şi 500 USD la o sută familii social-vulnerabile din Găgăuzia.

Banii au fost împărțiți pe 14 iunie în clădirea Comitetului Executiv al Găgăuziei, scrie portalul nokta.md. Autorităţile de la Chişinău s-au arătat indignate de gestul diplomaţilor ruşi şi au promis că vor „întrerupe aceste cadouri simbolice și neadecvate”.

Președintele Consiliului Bătrânilor Găgăuziei, Vasile Arnaut, le-a spus jurnaliștilor de la Nokta că Ambasada Rusiei a distribuit bani categoriilor de cetățeni ai autonomiei în baza unor cereri la care anexate mai multe certificate: starea de sănătate de la medicul de familie, componența familiei de la autoritatea publică locală; venituri de la Fisc; locul de reședință.

Reacţia autorităţilor de la Chişinău

Premierul Dorin Recean a declarat, în cadrul unui briefing, că aceast lucru este practicat de mai mulţi ani de diplomaţii ruşi la Chişinău şi că a venit timpul de a opri „tradiţia”.

„Acest gest, oarecum stângaci, se practica până acum în fiecare an, în ultimii nu îmi amintesc câți ani. Dar cel mai important este ajutorul care vine și din partea UE, și al SUA, și al țărilor membre ale UE, din partea României în Găgăuzia, care este un ajutor substanțial, un ajutor care chiar îmbunătățește viața tuturor cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv a celor din Găgăuzia. Autoritățile vor întrerupe aceste cadouri simbolice și, dacă mă întrebați pe mine, neadecvate”, a declarat Recean.

Găgăuzii, sub influenţa propagandei ruse

Precizăm că populaţia din Găgăuzia este puternic influenţată de propaganda rusă, care alimentează separatismul în autonomie. Acest fapt a fost confirmat şi de rezultatele alegerilor başkanului Găgăuziei, câştigate de către candidatul Partidului Şor, agreat de către Kremlin. Mai mult, Moscova a intervenit cu ameninţări în adresa Chişinălui atunci când organele de drept au documentat coruperea alegătorilor găgăuzi de către Partidul Şor, punând sub semnul întrebării validarea rezultatului scrutinului.