Evenimentul Zilei > International > Gafa monumentală la adresa României. Președintele Ucrainei s-a făcut de râs în direct
Gafa monumentală la adresa României. Președintele Ucrainei s-a făcut de râs în direct

Gafa monumentală la adresa României. Președintele Ucrainei s-a făcut de râs în direct

Președintele Ucrainei a făcut o gafă monumentală, într-un discurs  în care s-a referit la un anume moment istorc ce include și România. Volodomir Zelenski a afirmat că România a ocupat nordul Bucovinei în 1918. Istoria a fost alta. E lucru știut, în acel an Congresul General al Bucovinei a proclamat Unirea cu Regatul României, recunoscută prin tratatul de la Saint Germain, semnat pe 10 septembrie 1919.

Volodomir Zelenski a făcut afirmația într-un discurs oficial cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei, celebrată anual pe 22 ianuarie. În 22 ianuarie 2019 a fost proclamat Actul de unificare a Republicii Populare Ucrainene cu Republica Populară Ucraineană Apuseană.

„În urma cu 101 ani a avut loc una dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Ucrainei. Visele pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei, pentru o țară independenta si unită. Acesta este un citat din actul «Sluca» care anunță unificarea într-un singur stat independent si a fost proclamat într-un mod solemn de către liderii UNR si ZUNR la 22 ianuarie 1919 în Piața Sofia din Kiev.

În sfârșit s-a ivit șansa de a crea o țară independenta și unită. Ambițiile politicienilor de atunci i-au împiedicat să atingă adevărată unitate de stat. Unitatea nu stă în cuvinte, ci în fapte. Nu după mult timp Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolșevicilor, o bună parte din teritoriile Galiției au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei”, a declarat Volodomir Zelenski, potrivit infoprut.ro.

Pentru a respecta istoria, amintim că în 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a proclamat Unirea cu Regatul României. Acest lucru a fost recunoscut de învingătorii din Primul Război Mondial prin tratatul de la Saint Germain, semnat la 10 septembrie 1919. La momentul respectiv, România a prezentat argumente istorice.  Bucovina a fost smulsă Moldovei în 1775 de către Turcia şi oferită Austriei.

Ulterior, jumătatea nordică a Bucovinei a fost pierdută de România în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, ultimatumul sovietic din 26 iunie 1940 vizând atât Basarabia, cât şi Bucovina de Nord.