Pe lângă faptul că 3,6 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani nu încap în cele 350.000 de locuri de cazare din România, măsura în sine era de o inepție, aș spune, ilustrativă pentru „hei rup-ismul” Guvernului PNL în  gestionarea crizei. 

Adică nu au putut să asigure carantina pentru cele câteva zeci de mii de românii veniți din diaspora, dar se gândeau bage în carantină forțată milioane de vârstnici?! Gurile rele ar spune că e un calcul electoral: cei din diaspora îi votează, pensionarii mai puțin. Cred însă că mai degrabă e vorba de un amatorism îngrozitor! 

Iar mai  gravă decât prostia în sine este tentativa de a-și ascunde culpa prin aruncarea pisicii moarte în curtea altuia!  Au arătat cu degetul către un profesor epidemiolog, că e vina lui! Că nu ministrul ar fi venit cu inepția! M-am uitat și eu pe documentul propus de epidemiologul în cauză.  Treaba cu hotelurile apare ca alternativă de izolare DOAR a bătrânilor care nu au domiciliu! Nicidecum a milioane de pensionari, scoși din casele lor, cum a lăsat de înțeles ministrul! 

Și, oricum, e mai puțin relevant cine a venit cu ideea. Important e că Guvernul PNL și-a însușit în mod oficial o astfel de măsură! Orice ar spune anonimul „Grup de Comunicare Strategică”, vocea ministrului Sănătății nu e deloc anonimă! A fost o ștampilă a Guvernului aplicată sec, în prime time, pe acest scenariu al carantinei forțate pentru milioane de pensionari! 

Unii ar putea invoca, în apărarea ministrului, că a fost doar o eroare nefericită de exprimare. Aș fi fost de acord cu ei dacă, înainte de asta, nu ar fi fost o lungă listă de gafe, bâlbe și inepții pe care acest guvern le-a tot făcut de la începutul crizei. Enumăr aici doar o parte dintre ele și îi las pe cititori să tragă concluzia:

  • Au dat ordin ca pacienții asimptomatici să nu mai fie tratați la spital, iar a doua zi l-au revocat!
  • Au impus populației restricții de deplasare, dar le-au înlăturat în cazul celor care au plecat la cules de sparanghel în Germania.
  • Au anulat în ordonanța militară nr. 9, ceea ce interziceau în ordonanța militară nr. 8 cu privire la exportul de cereale;
  • Platforma online pentru sprijinirea IMM-urilor a fost activată abia la o lună după anunțarea măsurilor și s-a blocat în prima zi de funcționare. De vină au fost hackerii, nu propria lor incompetență!
  • S-au lăudat când au eliminat propria lor prostie de a exclude vacanțele din perioada în care unul dintre părinții poate rămâne acasă pentru supravegherea copiilor!
  • Și-au renegat propriile dispoziții prin care șoferii de TIR erau băgați 14 zile în carantină, blocând astfel aprovizionarea cu alimente și materiale sanitare!
  • Și-au retras propria ordonanță de urgență pentru amânarea ratelor bancare, dar nici în noua variantă nu au eliminat dobânda la dobândă
  • Au anunțat trimiterea în șomaj tehnic, prin rotație, a jumătate dintre bugetari, apoi au negat că ar fi avut astfel de discuții.
  • La finalul lui februarie, președintele Iohannis ne spunea să nu ne facem griji, că noul virus acționează ca în orice răceală, deci să nu mai plecăm urechea la „știrile alarmiste sau chiar false”!

PS. Ironia sorții este ca măsura ”carantinării pensionarilor” să vină tocmai de la unul dintre oficialii în care Președintele ne îndeamnă să avem încredere…