Gaddafi: Tot poporul mă iubeşte. SUA trimit forţe militare în regiune

Gaddafi: Tot poporul mă iubeşte. SUA trimit forţe militare în regiune

Liderul libian Muammar Gaddafi a declarat, astăzi, într-un interviu acordat postului britanic BBC, că este iubit de toată populaţia ţării, negând existenţa oricăror confruntări violente în capitala Tripoli, în timp ce Pentagonul a anunţat mobilizarea de forţe navale şi aeriene în jurul Libiei.

Instistând că fiecare libian şi-ar da viaţa pentru a-l proteja, colonelul a reamintit că manifestanţii de pe străzile oraşelor libiene sunt persoane aflate sub influenţa drogurilor livrate de gruparea islamistă al-Qaida. Gaddafi a mai declarat că susţinătorii săi, care i-au atacat în repetate rânduri pe manifestanţii împotriva regimului, au primit ordine clare să nu răspundă violenţelor.

Presiunea externă asupra regimului său creşte însă de la zi la zi. Armata americană a poziţionat forţe navale şi aeriene în jurul Libiei, a anunţat tot astăzi Pentagonul, în momentul în care marile puteri occidentale iau în calcul posibilitatea unei intervenţii militare împotriva regimului Muammar Gaddafi, informează agenţiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

"Avem strategi militari care studiază mai multe planuri posibile şi cred că putem spune cu siguranţă din acest punct de vedere că suntem pe cale să repoziţionăm forţe pentru a dispune de flexibilitatea necesară odată ce deciziile vor fi luate", a declarat pentru jurnalişti purtătorul de cuvânt al Pentagonului, David Laplan.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, secretarul de stat american, Hillary Clinton, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva că SUA vor trimite două echipe de experţi în probleme umanitare la frontierele Libiei cu Tunisia şi Egiptul pentru a veni în ajutorul celor care fug de violenţele din ţară.

Şefa diplomaţiei americane a precizat că Agenţia americană pentru dezvoltare internaţională USAID a alocat 10 milioane de dolari pentru operaţiuni umanitare de urgenţă vizând ajutorarea libienilor şi a persoanelor prinse în mijlocul violenţelor.