Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 11 august, decretele pentru eliberarea din funcţie a mai multor magistraţi ca urmare a pensionării acestora. Pe această listă se află și Gabriela Scutea, fost procuror general.
- Decret privind eliberarea din funcţia de procuror a doamnei Scutea Gabriela la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, având gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - pensionare, la data de 18 august 2023;
- Decret privind eliberarea din funcţia de procuror a doamnei Oancea Camelia, procuror cu grad profesional corespunzător parchetului de pe lângă tribunal în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina - pensionare;
- Decret privind eliberarea din funcţia de procuror a doamnei Militaru Dalida Mirela în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj – pensionare;
- Decret privind eliberarea din funcţia de procuror a doamnei Pantilie Nicoleta în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, având gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel, în prezent detaşată în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, delegată în funcţia de director adjunct al Direcţiei resurse umane şi organizare – pensionare”, se precizează în comunicatul emis de Administrația Prezidențială.
Cine este Gabriela Scutea
Gabriela Scutea, în vârstă de 50 de ani, a ocupat funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) de pe data de 20 februarie 2020 și până în primăvara acestui an. Ulterior, ea s-a înscris în cursa pentru un nou mandat de trei ani la șefia PÎCCJ, dar Alex Florența a câștigat postul și a devenit de pe data de 30 martie noul procuror general al României.
Scutea a ocupat poziții de conducere şi de execuţie la nivelul tuturor gradelor de jurisdicţie și a lucrat pentru o perioadă de 24 de ani în cadrul Ministerului Public din România. Fostul procuror general a reprezentat Ministerul Justiției în relația cu organismele Comisiei Europene, în perioada 2013-2016, în calitate de ministru consilier la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană.
Fostul procuror a purtat discuții cu oficialii CE pe teme care vizau îndeplinirea condiţiilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie. În plus, Scutea a avut și o mare contribuție la gestionarea unor dosare dim sfera dreptului penal şi cooperării judiciare, subiecte care se aflau pe agenda Consiliului Uniunii Europene.
Studiile făcute de Gabriela Scutea
Gabriela Scutea a participat la reuniunile Forumului Consultativ al Procurorilor Generali din Statele Mebre UE în perioada 2010-2012. La aceste întâlniri au fost purtate discuții privind elementele de fundamentare pentru viitoare iniţiative strategice. Începând cu anul 2012, a activat în Grupul de lucru al Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni al Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.
Fostul procuror general al României a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Gabriela Scutea a urmat și un master în „Criminalitate, devianţă, prevenire şi intervenţie socială” la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti.