O stațiune de vis. Răsfățul este la el acasă

O stațiune de vis. Răsfățul este la el acasăSursa: balvanyosresort.ro

Stațiunea balneo-climaterică permanentă Băile Bălvanyos este amplasată pe versantul sudic al munților Bodoc, în inima curburii Carpaților, la altitudinea de 840 m-950 m. Aici, poți găsi locul perfect pentru relaxare.

De mult timp, proprietățile vindecătoare ale apelor minerale de la Băile Bălvanyos au fost recunoscute, comunitatea locală folosindu-le pentru tratarea diverselor afecțiuni. Exploatarea balneologică a început în anul 1938.

Băile Balvanyos, o alegere perfectă pentru relaxare

La Băile Balvanyos relaxarea se îmbină cu natura. Sursa: dreamstime.com

Atracții turistice la Băile Balvanyos

Cetatea Balvanyos din Turia

Numele cetății Balvanyos derivă din faptul că locuitorii săi se închinau idolilor, termenul „bálvány” însemnând idol. Conform spuselor, stăpânii cetății erau adoratori de idoli și chiar Ștefan cel Sfânt, primul rege al Ungariei, ar fi pornit într-un efort nereușit de a-i converti la creștinism prin război.

Se crede că pentru o perioadă de timp coroana Ungariei a fost adăpostită în Cetatea Balvanyos. Ca urmare, cetatea și conducătorii săi au fost considerați blestemați pentru acest gest chiar de către Papa de la Roma. Se pare că în timpul domniei lui Ștefan, aici se aflau templele păgânilor și acest lucru i-a adus numele de „Cetatea Păgânilor”.

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România, fiind situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, foarte aproape de stațiune Tușnad.

Apa lacului, cu nuanțe intense de verde, oglindă culorile bogate ale pădurilor ce îl învăluie, iar tăcerea solemnă care te înconjoară în timpul unei plimbări în jurul lacului creează o senzație de armonie perfectă. Misterul legendei asociate lacului, care a dat numele acestuia, rămâne în așteptarea dezlegării în adăpostul călduros al șemineului de la Balvanyos Resort.

Lacul Sfanta Ana, de văzut cel puțin o dată

Lacul Sfanta Ana, extrem de aproape de Băile Balvanyos. Sursa: dreamstime.com

Cimitirul Păsărilor

Cimitirul Păsărilor se găsește în vecinătatea Peșterii Pucioasa și este renumit pentru gazul emis din rocile sale, care de-a lungul anilor a dus la moartea păsărilor ce zboară deasupra sa sau chiar a micilor mamifere.

Zona se prezintă sub forma unei depresiuni umplute de gaz emanat din rocă. Gazul emis are o densitate mai mare decât cea a aerului, fapt ce îl determină să stagneze în partea inferioară a depresiunii, la o adâncime de 3 metri.

De obicei, aici sunt găsite animale precum rozătoare, lilieci, păsări și chiar căprioare.

Tinovul Mohoș

Zona protejată se găsește într-unul dintre craterele Masivului Ciomatu, care este extremitatea sudică a lanțului vulcanic al Munților Harghitei. Acest loc se află în sud-vestul satului Lăzărești și este imediat în proximitatea Lacului Sfânta Ana.

Ce este deosebit de interesant la acest lac, este că acesta are o suprafață mult mai mare decât suprafața Lacului Sfânta Ana, însă acesta este ascuns foarte bine sub mușchi, iar noi putem vedea doar 17 ochiuri mici de apă.

Rezervația Tinovul Mohoș, o oară de relaxare

Rezervația naturală Tinovul Mohoș de la Băile Balvanyos. Sursa: dreamstime.com

Unde te poți caza în Balvanyos

O opțiune de cazare, plină de rafinament și lux este Grand Santerra Spa de la Balvanyos Resort. Aici te poți bucura de un spa, ce se bazează pe tradiții străvechi de detoxifiere, cum ar fi faimosul „Rasul”, și pe resurse naturale locale de vindecare recunoscute de veacuri. Spa-ul este creat în cea mai actuală variantă, pentru a-ți oferi o experiență cu adevărat unică.

Argila albastră din Câmpia Transilvaniei, cu o bogăție remarcabilă de minerale, este combinată cu apa proaspătă de izvor din Balvanyoș pentru a crea o experiență de spa cu adevărat revigorantă și terapeutică.

„Rasul” este o experiență de neuitat, dar și un tratament excepțional, pe care-l poți încerca alături de partener sau de un grup de patru prieteni. Tot ce trebuie să faceți este să vă acoperiți corpurile cu pastă de argilă gata preparată, şi apoi leneviţi în atmosfera blândă de vapori purificatori, într-o cameră întunecoasă, luminată de un cer înstelat.

O altă alegere este Hotel Clemont, la la Health & Beauty Center Clermont, unde te poți bucura de o experiența terapeutică „INDOCEANE” cu alge maronii și lotus reprezintă o nouă abordare a relaxării. Este vorba despre o tehnică unică și exclusivă de masaj Thalgo.

De asemenea, în stațiunea Băile Balvanyos poți găsi diverse pensiuni și cabane, unde experiența ta va fi la fel de relaxantă.

spa_balvanyos

Cum ajungi la Băile Balvanyos

Accesul către Băile Băile Balvanyos poate fi realizat pe următoarele rute:

  • Rutier: Din București către Brașov (E60), apoi spre Miercurea Ciuc pe drumul național DN12, cu o ramificație în comuna Bixad (la 17 km); Din Bacău către Târgu Secuiesc, cu o ramificație către Balvanyos (la 24 km).
  • Feroviar: Stația de tren Gara Tușnad se află pe linia ferată București - Baia Mare.

Ne puteți urmări și pe Google News