După ce a pierdut procesul împotriva României în cazul Roșia Montană, Gabriel Resources rămâne acum și fără dreptul de exploatare a minereurilor auro-argentifere.
Mai exact, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a refuzat solicitarea companiei Gold Corporation SA de prelungire a licenței de concesiune pentru exploatarea minereurilor.
Roșia Montană Gold Corporation nu mai poate exploata minereurile
Compania Gold Corporation SA a depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale cererea nr. 3432/06.03.2024 pentru prelungirea licenței de concesiune nr. 47/1999 pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din zona Roșia Montană, situată în județul Alba.
„Urmare a evaluării documentaţiilor depuse în temeiul art. 20 din Legea minelor 85/2003, de către societatea Roşia Montană Gold Corporation SA şi a corespondenţei purtate în aceasta perioadă, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale hotărăşte să nu prelungească valabilitatea licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, nr. 47/1999, aprobată prin HG nr. 458/10.06.1999, titular Roşia Montană Gold Corporation”, anunţă ANRM.
Potrivit informațiilor furnizate de instituție, în intervalul de la data depunerii cererii de prelungire a Licenței de exploatare nr. 47/1999, înregistrată la ANRM sub nr. 3432/06.03.2024, și până în prezent, documentația a fost analizată conform prevederilor articolului 20 alineatul (1) din Legea minelor nr. 85/2003, potrivit News.ro.
Gabriel Resources a pierdut procesul împotriva României
Pe 8 martie, tribunalul arbitral de la Washington a dat câștig de cauză României în procesul Roșia Montană, unde companie Gabriel Resources cerea despăgubiri țării noastre în valoare de 6,7 miliarde de dolari.
Atunci, reprezentanții companiei au respins hotărârea tribunalului, pe care au catalogat-o drept „incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz”.
Ulterior, Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation SA, a inițiat procese împotriva Oficiului Registrului Comerțului de lângă Tribunalul Alba, Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și companiei RMGC, unde deține acțiuni.
Gabriel Resources contestă sechestrul aplicat asupra acțiunilor RMGC pentru a acoperi o datorie de aproximativ zece milioane de dolari față de Statul Român, reprezentând daunele acordate în urma câștigării procesului la Washington.
În paralel, RMGC a intentat procese separate împotriva autorităților române, reprezentate de mai multe instituții.