Evenimentul Zilei > Justitie > Gabriel Oprea şi fiul său, sechestru pe avere în dosarul morţii lui Gigină
Gabriel Oprea şi fiul său, sechestru pe avere în dosarul morţii lui Gigină

Gabriel Oprea şi fiul său, sechestru pe avere în dosarul morţii lui Gigină

Surse judiciare au declarat că Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, a fost chemat, ieri, la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă sechestrul impus pe avere în dosarul morţii poliţistului Gigină, din acelaşi motiv fiind chemat şi fiul său după ce fostul ministru ar fi trecut o parte din bunuri pe numele acestuia

Gabriel Oprea a fost chemat la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă sechestrul impus pe avere în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, din acelaşi motiv fiind chemat şi fiul său după ce fostul ministru ar fi trecut o parte din bunuri pe numele acestuia, au declarat surse judiciare. Pe de altă parte, procurorii anticorupţie au pus sechestru și pe bunurile patronului firmei care a săpat groapa în care a căzut.

Toată familia

La sediul DNA a fost prezentă şi fiica lui Gabriel Oprea, Ana Maria Tudor.

Pe 14 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină. În prima fază, cererea a fost trimisă Senatului României, însă plenul acestei camere a respins- o. Ulterior, sub presiunea protestelor, Gabriel Oprea a demisionat din Parlamentul României, astfel că procurorii au revenit cu o a doua cerere, adresată lui Klaus Iohannis, potrivit legii răspunderii ministeriale. „La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr- un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni”, susţin procurorii.

Sechestru pentru 3 milioane de euro

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că „încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere”. Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind „de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale”, explică DNA. Pe surse, s-a aflat că familia polițistului mort ar cere despăgubiri de 3 milioane de euro.