Gabriel Oprea, groparul Vioricăi Dăncilă. Cum a ajuns generalul șef la PSD
- Ionel Sclavone
- 26 noiembrie 2019, 06:50
Apariția lui Gabriel Oprea la sediul PSD, în seara anunțării rezultatelor pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale, pare să fi fost scânteia care a inflamat spiritele în PSD. Aceasta cu atât mai mult cu cât, în aceeași seară, liderii partidului au aflat că a fost cooptat și în conducere, ca vicepreședinte cu drept de vot în CEx. El a obținut funcția ca reprezentant al unui sindicat cu care PSD are încheiat un protocol de colaborare. Anunțul a fost făcut chiar de Viorica Dăncilă, care a invocat un articol al statutului, conform căruia liderii centralelor sindicale devin vicepreședinți PSD.
Devoalarea informațiiilor privind cooptarea lui Gabriel Oprea în conducerea PSD a stârnit o reacție nervoasă din partea președintelui PSD București, Gabrielei Firea. Ea s-a declarat nemulțumită că la semnarea protocoalelor cu sindicatele nu au fost prezentate numele celor care le conduc și nici că vor face parte din conducerea partidului. Firea a precizat că se delimitează de decizia prin care Gabriel Oprea a ajuns vicepreședinte cu drept de vot în CEx. al PSD.
„Resping ferm ideea că aş fi ştiut aşa ceva, că aş fi fost de acord! Eram în primul rând la CEx, în campania electorală, când ni s-a cerut votul pentru colaborarea cu câteva sindicate. Propunere votată în unanimitate. Nu s-a citit numele preşedinţilor acelor sindicate – unele de care nu am auzit în viaţa mea, nu s-a precizat că devin automat vicepreşedinţi ai PSD şi ca au drept de vot în BPN şi CEx, ca şi cum ar fi fost votaţi în Congres de către delegaţii din toata ţara”, a arătat Gabriela Firea într-o postare pe Facebook.
Fifor ia distanță de Viorica Dăncilă
„Gabi Firea are perfectă dreptate! Nu putem începe reconstrucţia PSD cu oameni care nu mai au nimic de a face cu ceea ce ar trebui sa devină acest partid. Ar fi o contradicţie cu termenul de 'reformare'. PSD nu îşi mai permite să îşi dezamăgească la nesfârşit electoratul. Trebuie să începem să promovăm o garnitură politică nouă, care să ofere o perspectivă credibilă, cu adevărat promiţătoare“, a scris Fifor, pe Facebook.
„PSD va mai câștiga alegerile locale și parlamentare de anul trecut“
Deputatul Liviu Pleșoianu a cerut demisia Vioricăi Dăncilă acuzându-o că „l-a băgat pe șest“, în CEx, pe Oprea. Pleșoianu a declarat pentru „Evenimentul Zilei“, că ceea ce s-a întâmplat în PSD nu este normal și că Viorica Dăncilă nu este singura care a luat această decizie.
„În 2009, în seara alegerilor, Kovesi, Maior și Coldea se întâlneau în sufrageria lui Oprea. Acum, îl primim pe Oprea în sufrageria noastră după ce am înființat o comisie parlamentară ca să aflăm ce s-a întâmplat în 2009, în sufrageria lui. Cred că a fost o măsură disperată, prin care doamna Dăncilă a crezut că va câștiga mai multe voturi, dar tot a fost o aberație. Oprea n-a reușit să-și ajute nici propriul partid, la alegerile europarlamentare, iar cu el vicepreședinte, Viorica Dăncilă n-a făcut decât să-și semneze sentința de la conducerea PSD“, a declarat Liviu Pleșoianu.
Deputatul PSD nu a exclus nici varianta ca Oprea să fi fost reactivat pentru a pune spatele la menținerea Vioricăi Dăncilă la conducerea PSD și după pierderea alegerilor, dar crede că ar fi o carte pierzătoare:
„E posibil să fi fost adus ca să tragă sfori și să-și folosească relațiile și influența pe care le mai are pentru a o ajuta pe Viorica Dăncilă să rămână la conducerea PSD. Dacă-i va reuși, ca s-o parafrazez pe doamna Dăncilă, PSD va mai câștiga alegerile locale și parlamentare de anul trecut“.
Dumitru Buzatu nu crede în stelele lui Oprea
Anunțul Vioricăi Dăncilă despre numirea lui Gabriel Oprea în conducerea PSD a fost o surpriză și pentru Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui. Din punctul său de vedere, aceasta este o problemă falsă și că nu merită o atenție sporită.
„Nu am fost foarte atent când s-au semnat protocoalele cu sindicatele dar nu cred că acest lucru prezintă vreo importanță pentru ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri. Prin orientarea sa, PSD este un partid mai apropiat de sindicate, iar în trecut au mai fost lideri sindicali care au jucat un rol important în conducerea partidului și care au fost aleși în Parlament. Pe de altă parte, domnul Oprea nu are foarte mare influență asupra structurilor teritoriale ale partidului. Nu a avut nici în vremurile în care însemna ceva“, a declarat Dumitru Buzatu.
Potrivit spuselor sale, PSD va trebui să-și rezolve problemele și să regleze situația actualei conduceri în cadrul unui Congres convocat conform statutului, pentru ca mai apoi să se pregătească viitoarele alegeri.
UNPR a ratat fuziunea cu PSD
În urmă cu aproximativ o lună, Viorica Dăncilă a anunțat că există posibilitatea ca PSD să fuzioneze cu UNPR, partidul înființat de Gabriel Oprea. Prin fuziune, Gabriel Oprea revenea în rândurile social-democraților și în conducerea formațiunii din care a plecat în 2010. Subiectul a rămas în aer, iar proiectul nu a mai avansat, altele fiind temele care au devenit prioritare pentru PSD: campania prezidențială și moțiunea de cenzură și căderea Guvernului Dăncilă.
Astfel, Gabriel Oprea a revenit în PSD pe ușa din dos, ca lider al „Uniunii Militarilor şi Poliţiştilor «Mihai Viteazul»”, o asociație profesională, înființată în luna mai, care a semnat un protocol de susținere a Vioricăi Dăncilă în turul doi. În schimbul semnăturii, el a primit funcția de vicepreședinte cu drept de vot în CEx.
Bădălău către partid: „demisie sau alegeri“
Preşedintele PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău, cere o analiză serioasă a rezultatelor obținute în turul doi. El crede că PSD trebuie să aibă un nou început după eșecul pe care l-a înregistrat, iar pentru aceasta este nevoie ca schimbarea și reforma să vină din interior. Din perspectiva sa, cei care au condus campania PSD, trebuie să-și asume rezultatele și să ia o decizie: „În politică există un singur act: demisia sau alegeri, un congres. Altă soluţie nu avem. În acest moment şi eu sunt bulversat, m-am uitat pe rezultatele din ţară şi PSD trebuie să aibă un nou început, asta e clar“.
Bădălău a precizat că PSD are nevoie de o reformă serioasă și că tot ceea ce s-a făcut până acum n-a fost decât o peticeală menită să ascundă situația în care se află partidul. „Trebuie o analiză serioasă şi trebuie regândite absolut toate liniile partidului“, a declarat Bădălău.