Avertizare hidrologică de Cod portocaliu pe râuri din trei judeţe: Caraş-Severin, Mehedinţi şi Timiş, până marți, la ora 14.00, și cea de Cod Galben în județele Arad și Dolj a determinat conducerea MAI să convoace o videoconferință cu prefecții.

Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a amintit de situaţia gravă din oraşul Orşova, unde, începând de luni dimineață, s-au desfășurat mai multe acțiuni de salvare a unor persoane, fie izolate, fie aflate în situați critice, din cauza șuvoaielor puternice de apă.

Până la acest moment, 12 localităţi au fost afectate de inundaţii, fiind vorba de peste 30 de locuințe și anexe gospodărești afectate.

Ministrul a spus că a dispus o serie de măsuri în plan operațional, încă din noaptea de duminică spre luni: în primă urgență la nivelul pompierilor, iar ulterior și la celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne – Poliție, Poliție de Frontieră și Jandarmerie.

La nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Mehedinți, Caraș Severin, Arad și Timiș au fost activate grupele operative, iar în Orșova, la Detașamentul de Pompieri s-a ridicat nivelul de alertă la maxim – ceea ce înseamnă că întreg personalul a fost alarmat și introdus în misiunile de salvare persoane și înlăturare a efectelor inundațiilor.

În localitățile Turnu Severin și Timișoara s-a ridicat capacitatea operativă de intervenție, adică pe lângă pompierii aflați în serviciu, au fost alertate și alte efective din celelalte ture.

La nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență s-a activat, cu caracter permanent, Centrul Operațional de Comandă pentru monitorizarea și dispunerea măsurilor operative în dinamică, în funcție de evoluția situației.

„Am cerut conducerii inspectoratelor pentru situații de urgență din județele limitrofe celor afectate de inundații să fie pregătite să susțină misiunile aflate acum în derulare cu forțe și utilaje suplimentare.”, a precizat Gabriel Oprea.

În prezent se acționează cu un număr de 200 de forțe, reprezentând pompieri, polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră. Totodată, este constituită o rezervă operativă de peste 250 de oameni, cu 71 de mijloace tehnice de intervenție.

„Am dispus în această dimineață ca elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne să fie pregătite pentru a participa la misiunile de intervenție și salvare a persoanelor. În mod punctual, în această dimineață au fost desfășurate mai multe intervenții pentru salvarea persoanelor surprinse de torenți și alunecările de teren.”, a mai adăugat viceprim-ministrul.

O femeie însărcinată din localitatea Orșova a fost salvată cu ajutorul unei ambarcațiuni aparținând Poliției de Frontieră și transportată la Serviciul de Ambulanță Județean. În aceeași localitate, o altă persoană, aflată într-un autoturism, a fost surprinsă de o alunecare de teren, autoturismul fiind blocat și acoperit cu pământ. Din păcate, persoana aflată în autoturism a decedat.

Acesta a mai adăugat că sunt în derulare acțiuni de căutare–salvare a două persoane dispărute din localitatea Eșelnița, județul Mehedinți, care, potrivit datelor pe care de la acest moment, acestea au fost luate de viitură.

„Vreau să menționez că astăzi cu ajutorul polițiștilor de frontieră au fost evacuați 67 de elevi și 18 cadre didactice din mai multe școli din Orșova, aceștia fiind transportați în condiții de siguranță în afara zonelor periculoase. Totodată, o altă operațiune a condus la salvarea a zece persoane, dintre care trei copii, toți fiind evacuați din două pensiuni de pe malul Dunării cu ambarcațiuni ale Ministerului Afacerilor Interne.”, a anunțat Gabriel Oprea.

La nivelul celor patru judeţe – Caraș-Severin, Mehedinți, Arad și Timiș, au fost operaţionalizate grupele operative ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

„Vă atrag atenţia, domnilor prefecţi din aceste judeţe, să aveți în vedere utilizarea tuturor resurselor disponibile pentru intervenția din aceste ore. Asiguraţi-vă că toate mijloacele din dotarea sistemelor locale de management pentru situaţii de urgenţă sunt folosite și vă rog să identificați deja locațiile pentru cazarea persoanelor aflate în zonele critice, acolo unde este posibil să se impună evacuarea.”, a fost avertismentul vicepremierului.

La acest moment nu sunt persoane evacuate din locuințe individuale, însă, a spus Oprea, „trebuie să fim pregătiţi în orice moment, mai ales că fenomenele meteo vor continua și în orele următoare.”.

În judeţul Mehedinţi, traficul rutier este întrerupt pe DN6, la ieşirea din Orşova către Caransebeş, iar pe mai multe drumuri secundare traficul rutier se desfăşoară cu dificultate.

Aceste segmente de drum sunt semnalizate ca atare de poliția rutieră pentru a evita înaintarea autoturismelor și expunerea pasagerilor la riscuri.

.