Relaţiile comerciale SUA-China sunt dificile şi contribuie la o încetinire a economiei globale, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul unei conferinţe de presă.

În acelaşi cadru, înaltul oficial european a mai afirmat că UE colaborează îndeaproape cu SUA, China şi Japonia pentru a reforma Organizaţia Mondială a Comerţului.

De asemenea, preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit vineri cu premierul japonez Shinzo Abe, gazda summitului G20, înaintea începerii oficiale a reuniunii la nivel înalt de la Osaka.

Aceasta este a doua întâlnire în ultima lună şi are loc după ce liderul american a ridicat semne de întrebare asupra alianţei de securitate SUA-Japonia într-un interviu acordat la Washington, cu puţin timp înainte de a pleca spre Osaka, comentarii care au strânit îngrijorare la Tokio.

Preşedintele Trump a fost însoţit la întâlnire de fiica sa Ivanka Trump, şi de ginerele său Jared Kushner, amândoi consilieri prezidenţiali.

Înaintea întrevederii, preşedintele Trump a declarat că va discuta aspecte legate de comerţ cu premierul Abe, la întâlnirea din marja Summitului G20, potrivit Reuters.

„Vom vorbi despre multe lucruri şi, de asemenea, vom vorbi mult despre comerţ. Apreciez faptul că trimiteţi multe companii auto în Michigan şi Ohio, Pennsylvania şi Carolina de Nord”, a declarat Trump la începutul convorbirilor, menţionând statele care joacă un rol important în eforturile sale de a fi reales preşedinte la scrutinul de anul viitor.

Trump a mai spus că vor mai discuta şi achiziţionarea de echipamente militare de către partea japoneză.

Premierul japonez a salutat vizita preşedintelui Trump şi a spus că întâlnirile frecvente ale celor doi lideri sunt dovada alianţei puternice SUA-Japonia”.