Fuziunea ELCEN cu Termoenergetica, în linie dreaptă

Termoenergetica / Sursa foto: dreamstime.com

Fuzionarea dintre ELCEN și Termoenergetica este din ce în ce mai posibilă, după părerea lui Claudiu Crețu, director general al ELCEN.

Termoenergetica lăsată la coada digitalizării

Potrivit directorului general, termoficarea astăzi nu este digitalizată şi până acum nu s-au găsit bani pentru astfel de investiţii.

«Încă digitalizarea este percepută ca ceva de lux, nu neapărat ca ceva extrem de necesar. Spun asta pentru că în ultimii 7,8-10 ani, am tot încercat să pun proiectele de digitalizare pe masa şi permanent sunt la ”şi altele”. Sunt la ”nu avem acum bani de digitalizare. (...) Mă refer mai ales la partea de termoficare, acolo unde suntem noi. Când vorbim de buget pentru digitalizare, ”dar mai întâi să reparăm ţeava”, ”mai întâi să cârpim”, ”mai întâi să facem”.

Eu sunt convins că proiectele de digitalizare pot adduce valoare adăugată foarte mare sau mult mai mare. Cine însă să înţeleagă? Cine însă să vadă aceste lucruri? Concret, Bucureştiul astăzi nu este digitalizat. Termoficarea astăzi nu este digitalizată. Şi ar putea să fie digitalizată. Dar proiectele există. Dar încă sunt acele datorii curente, acea luptă pentru supravieţuire, acele cheltuieli curente, iar partea de investiţii rămâne în planul doi», a declarat Claudiu Creţu, citat de News.ro.

Fondurile europene ar putea fi soluția salvatoare

În opinia directorului general  ELCEN, soluţia o reprezintă proiectele finanţate din fonduri europene.

Termoelectrica țevi / sursa foto: dreamstime.com

”În momentul în care există o componentă de grant, o component nerambursabilă, proiectele au şansă. Când vorbim de digitalizare din fonduri proprii, e un pic complicat, exact din motivul pe care vi l-am spus”, a adăugat el.

Fuzionarea cu Termoenergetica este în procedură de fuziune

Directorul ELCEN, mai declară că cele două companii, în momentul fuzionării vor avea o configurație nouă, cu un sistem informatic integrat.

”Suntem în procedură de fuziune cu Termoenergetica. Se vorbeşte, într-adevăr, de foarte mulţi ani, dar se pare că la acest moment s-au aliniat planetele. Vom vedea. Fuziunea dintre cele două companii, ELCEN şi Termoenergetica, presupune o configuraţie nouă, presupune un sistem informatic integrat. Investiţiile în CET-uri noi presupun automatizare, presupun CET-uri noi la nivelul anului 2024 care să transmită date şi care, evident, să fie integrate. În timp ce noi vorbim, se schimbă conducte în Bucureşti. Conductele sunt cu fir de urmărire ultimul răgnet. Toate aceste date trebuie integrate undeva. Este nevoie de o SCADA (instrument utilizat pentru supravegherea controlul si monitorizarea proceselor tehnologice, n.r.) la nivelul anului 2024”.

Sistemul de termoficare are nevoie de o nouă contorizare

„Este nevoie de contorizare inteligentă. Nu are rost să mai vorbim de contoarele dib Bucureşti puse când eram noi tineri, când era Băsescu primar. Au trecut 20 de ani, chiar mai mult. Nevoia de digitalizare este foarte mare, proiecte există, ceea ce contează foarte mult este partea de finanţare a acestor proiecte. Dacă rămâne doar la ideea de fonduri proprii, ele vor fi permanent amânate, ca şi cum putem să trăim şi fără. M-am uitat cu atenţie în studiile de fezabilitate, ale acestor proiecte, iar rentabilitatea lor, valoarea adăugată pe care pot să o aducă aceste proiecte este extraordinară. Cu ele ar trebui să începem. Degeaba facem toate investiţiile din lume dacă noi nu avem controlul şi noi nu ştim. În acest moment, sunt doi-trei oameni care, cu un creion pe hârtie, realist, astăzi, ştiu şantierele din Bucureşti”, a mai spus Creţu.

Directorul generalELCEN spunea în luna mai a acestui an că datoria neplătită a Termoenergetica, către principalul furnizor, ELCEN, se ridică în prezent la 1 miliard de lei, iar situaţia, pentru care este responsabilă Primăria Capitalei, riscă să pună în pericol planificata fuziune dintre ELCEN şi Termoenergetica.