Meteorologii nu au veşti bune şi au emis o nouă avertizare cod galben în Moldova, Deltă şi zonele de deal şi munte. Oraşul Tulcea a fost inundat, în această după-amiază, şi mai multe maşini au fost luate de puhoaie. Zeci de turişti au rămas blocaţi într-un hotel. Echipele de pompieri au fost chemate să intervină la faţa locului.
Dacă aveţi fotografii sau imagini de la inundaţii ni le puteţi trimite pe adresa online@evz.ro "A plouat puternic cel puţin o oră, iar centrul oraşului şi mai multe spaţii comerciale au fost inundate. Toate forţele de intervenţie sunt pe teren pentru a evacua maşini şi alte bunuri", a declarat pentru evz.ro locotenent Rotaru Daniela, purtător de cuvânt Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea. Două victime în judeţul Cluj Aseară a fost prăpadă în mai multe zone din ţară. Un tânăr de 18 ani este dat dispărut după ce maşina în care se afla a fost luată de viitură, în zona satului Morlaca, judeţul Cluj. Iar în localitatea clujeană Apahida, s-a înecat o femeie. Şi la Prahova a plouat cu găleata, iar mai multe locuinţe au fost inundate. Aseara, pe DN1 E60, la intersecţie cu intrarea în Cariera Morlaca, "viitura de pe râul Crişul Repede a surprins un autoturism marca BMW în care se aflau trei persoane". Poliţiştii spun că unul dintre aceşti tineri, Gabriel Purcel de 18 ani, din localitatea Delul Negru a fost luat de ape, iar la acest moment este dat dispărut. Ceilalţi doi tineri, doi fraţi, au reuşit să se salveze în ultima clipă după ce s-au agăţat de un buştean care plutea. „În maşină se aflau Gabriel Ionuţ P., din satul Dealul Negru, Marius Daniel P., de 25 ani, din acelaşi sat, şi Viorel S.,de 42 ani, din comuna Râşca. Autoturismul a fost luat de ape, la fel şi Gabriel Ionuţ P., care nu a reuşit să se salveze şi care nu a fost găsit până în prezent", se arată într-un comunicat al Poliției Cluj. După dezastrul de la Huedin, unde inundaţiile au produs pagube însemnate, o altă comună din judeţul Cluj este grav afectată de intemperii. Ploile abundente căzute în timpul nopţii în comuna Apahida au afectat grav zeci de hectare de terenuri agricole, dar şi investiţii de zeci de milioane de euro. Primarul comunei Apahida, Ionel Fărcaş spune că inundaţiile s-au produs din cauza apei care s-a scurs de pe versanţii din zonă. „Sunt afectate fabrica Rondocarton, Centru AgroTransilvania şi un show room auto, care a fost inaugurat de doar câteva luni. Situaţia este gravă dar sperăm să ne descurcăm”, spune primarul Fărcaş. Inundaţiile au afectat şi Drumul Naţional 1C, Cluj Napoca-Dej, în dreptul localităţii Sânnicoară, sat învecinat cu municipiul Cluj Napoca. „Apa s-a revărsat şi peste drumul naţional. Să sperăm că nivelul nu mai creşte astfel încât să fie necesar să se blocheze circulaţia”, a mai spus primarul.
Investiţie de milioane de euro, sub ape
Cele trei investiţii afectate de inundaţi totalizează împreună peste 30 de milioane de euro. Primarul comunei Apahida a mai declarat că dezastrul din zonă a fost provocat de faptul că un podeţ a fost blocat de aluviuni, iar apa nu s-a mai putut scurge prin şanţurile special amenajate. Nervos, primarul Fărcaş a acuzat Centrul Agro Transilvania, pentru legume şi fructe, că deşi s-au investit peste cinci milioane de euro nu a fost amenajat un sistem modern de canalizare şi scurgere a apelor pluviale. „Au construit acest centru fără canalizare iar acum apa la ei este de un metru şi jumătate”, spune primarul. În replică, directorul acestei instituţii, Emil Luca, care este subordonată Consiliului Judeţean, spune că a fost construit un sistem de canalizare dar doar pentru interiorul construcţiei. „Apa în hala de produse depăşeşte un metru. Până apa nu se retrage nu putem să stabilim pagubele”, a spus directorul Luca.
Aeroport blocat
Din cauza ploilor a fost afectată şi reţeaua de energie electrică care alimentează şi Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Aseară, cursa Bucureşti – Cluj, care trebuia să aterizeze la ora 22.15 a fost redirecţionată spre Aeroportul Mihai Kogălniceanu din Constanţa. Din cauza penei de curent mai multe zboruri au fost redirecţionate spre alte destinaţii din România. Astfel, zborul de la Madrid a ajuns la Târgu Mureş, iar cel de la Roma la Timişoara. Prahova, lovită de furtuni Scenariul s-a repetat şi în Prahova. Aici a fost nevoie de intervenţia pompierilor ca să îndepărteze apa din case şi de pe şosele. Cel mai afectat de inundaţii este oraşul Comarnic. Cinci locuinţe de pe strada Podu Vârtos au fost inundate. Tot la Comarnic, circulaţia pe drumul naţional 1 a fost îngreunată din cauza aluviunilor de pe carosabil. Pompierii au intervenit cu motopompe pentru degajarea apei, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Raluca Vasiloae, citat de Mediafax. Şi în comuna Şotrile, aluviunile scurse de pe versanţi au blocat parţial drumul judeţean 102 I, iar circulaţia a fost blocată. Şi în localitatea Negoieşti ploaia torenţială a inundat subsolul unei societăţi comerciale, notează aceeaşi sursă. Trafic feroviar şi rutier, blocat câteva ore Circulaţia feroviară şi cea rutieră au fost blocate, în azi-noapte mai multe ore, între localităţile sucevene Frasin şi Vama. Calea ferată, cât şi DN 17 au fost blocate cu aluviuni aduse de pe versanţi în urma ploilor torenţiale. În urma intervenţiei Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, în jurul orei 4.30 s-a eliberat drumul naţional DN 17, iar în jurul orei 6.00 s-a deblocat şi calea ferată. Aproximativ 150 de subsoluri, pivniţe şi curţi au fost inundate şi în oraşele Ocna Mureş şi Aiud, precum şi în comuna Unirea, din judeţul Alba. Precipitaţii record la Ocna Mureş
Judeţul Alba a fost din nou lovit de furtuni în cursul nopţii trecute. De această dată, cea mai afectată localitate a fost Ocna Mureş, unde s-a înregistrat o cantitate record de precipitaţii, aproximativ 70 de litri pe metrul pătrat.
Potrivit reprezentanţilor ISU Alba, au fost inundate subsolurile a 60 de locuinţe şi 15 străzi. În aceeaşi noapte au căzut ploi însemnate cantitativ şi în comuna Unirea, unde au fost inundate 30 de subsoluri, 50 de curţi şi au fost colmatate 4 podeţe. Şi în localitatea Lunca Mureşului, aproximativ 50 de imobile au avut subsolurile inundate.
Pe de altă parte, reprezentanţii ISU Alba au prezentat şi bilanţul ruperii de nori de ieri după amiază din Alba Iulia. Au fost inundate 60 de străzi, 116 imobile, 13 instituţii publice şi 8 societăţi comerciale. Acoperişurile a patru imobile au fost luate de vânt, 14 copaci au fost scoşi din rădăcini, iar 30 de autoturisme au fost avariate. (Mihaela Moraru) Timișoara: mall inundat Două pasaje s-au umplut de apă, în sediul Camerei de Comerţ apa a ajuns la un metru, iar Iulius Mall a fost evacuat în regim de urgenţă, aseară din cauza ploii torențiale. „La Auchan ploua direct peste casele de marcat, iar în rest era revărsare. La Zara apa trecuse de glezne, iar angajaţii de la security, cu pantalonii răsuciţi spre genunchi, se grăbeau să scoată oamenii afară. Din spusele celor care ne-au condus afară din magazin, exista în orice moment pericolul să se producă un scurcircuit electric, moment în care am fi putut rămâne blocaţi, pentru că uşile sunt activate, majoritatea, electric", povestește timișoreanca Smaranda M., care se afla aseară în incinta centrului comercial. Iaşi: Fetiţe lovite de fulger
Două surori din localitatea Bârnova, în vârstă de 16, respectiv 9 ani, au fost preluate astăzi, în jurul orei 15.30, de un echipaj SMURD, după ce au fost lovite de fulger în timp ce se aflau în livadă. Incidentul a fost anunţat la 112 de fata cea mică.
„Cea mai mică dintre fete, Ana C., de 9 ani, e stabilă, cu dureri la nivelul membrelor inferioare iar cea mare, Iuliana C., de 16 ani, care avea diabet zaharat tip I insulinonecesitant, a fost diagnosticată cu leziuni de electrocuţie cu arsuri la nivelul capului, comă şi decompensarea diabetului cu cetoacidoză, prognosticul în ceea ce o priveşte este rezervat”, a declarat conf.dr.univ. Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD Iaşi.
Cele două fetiţe urmează să ajungă la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” Iaşi. (Maria Craus)