Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod Galben de furtuni pentru județele din centrul țării. Sunt așteptate furtuni extrem de puternice ca urmare a valului de căldură din ultimele zile. În plus, este în vigoare un Cod Portocaliu de caniculă pentru județele din sudul țării.
Avertizare de furtuni și vijelii. Cod galben emis de ANM
În perioada 24 iunie, ora 12.00 și 24 iunie, ora 23.00, va fi instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a Transilvaniei, precum și în zonele montane. Aceasta va avea ca rezultat averse torenţiale, rafale de vânt de 50–70 km/h, descărcări electrice și vijelii și grindină pe zone limitate. Cantitatea de apă va fi de 20–30 l/mp în intervale scurte sau de acumulare și de peste 40 l/mp în zone stricte.
Cod portocaliu de caniculă pentru șapte județe din țară
Luni, meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de caniculă pentru capitala țării, precum și pentru șapte județe. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), sunt afectate județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Ilfov, precum și municipiul București.
În aceste regiuni, valul de căldură va continua, iar temperaturile maxime vor rămâne deosebit de ridicate, chiar dacă vor fi ușor mai scăzute decât în zilele anterioare, spun meteorologii. Va fi caniculă, se va menține un disconfort termic semnificativ și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.
În plus, va continua valul de căldură în Banat, în nord-vestul și nordul Olteniei, în nordul Munteniei și în partea continentală a Dobrogei. Se va menține un nivel ridicat de disconfort termic, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități și poate fi caniculă în locuri izolate.
Temperatura maximă va fi în general între 33 și 35 de grade, depășind-o pe cea normală pentru această perioadă. Meteorologii au emis și o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică, care va fi valabilă luni de la ora 12.00 la ora 23.00.
În intervalul menționat, vor exista perioade de instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a Transilvaniei, precum și în zonele montane. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, rafale de vânt de 50–70 km/h și vijelii și grindină pe zone limitate. Cantitățile de apă vor fi de 20–30 l/mp în intervale scurte sau de acumulare și de peste 40 l/mp în zone stricte.
ANM a emis și o avertizare de cod galben de caniculă
Marți intră în vigoare o avertizare suplimentară de Cod galben. De asemenea, se anticipează că în partea sudică a Olteniei și Munteniei va persista o tendință de căldură intensă. Temperaturile vor rămâne ridicate, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă în anumite zone.
Temperatura maximă va fi în general între 34 și 35 de grade, mai mult decât cea normală pentru acest moment al anului.