Pământul va fi LOVIT, MIERCURI, de o FURTUNĂ SOLARĂ. Pagubele pot ajunge la 2000 de miliarde EURO. AVERTISMENT GLOBAL

O furtună solară va lovi miercuri Pământul, anunță oamenii de știință. Efectul acesteia ar putea fi puternic resimțit de către sateliții de comunicații și ar putea afecta și rețelele electrice. În funcție de intensitatea acesteia, pagubele pot ajunge la o sumă colosală.

Furtunile solare se produc după ce în atmosfera Soarelui au loc explozii puternice. O furtună de o putere mai mare ar putea opri comunicaţiile sateliţilor timp de mai multe ore sau chiar să distrugă componente ale acestora. La nivel terestru, asemenea fluctuaţii magnetice pot afecta liniile de electricitate ducând la oprirea reţelelor, aşa cum s-a întâmplat cu reţeaua electrică a Quebecului în 1989.

O furtună electromagnetică începe cu o erupţie de gaze de pe suprafaţa solară, 20-30 de ore mai târziu particule încărcate electric lovind atmosfera pământului şi afectând toate aparatele eletrice sau electronice.

 

În 2011 s-a creat o panică uriașă înainte de venirea unei furtuni solare. Oamenii de ştiinţă din mai multe ţări precum SUA, Marea Britanie şi Suedia au atenționat că Pământul ar trebui să se pregătească pentru o furtună electromagnetică ce putea aduce economiei globale pierderi de 2.000 de miliarde de dolari, informează Financial Times.

"Trebuie să analizăm foarte serios problema meteorologiei spaţiale", a declarat John Beddington, om de ştiinţă britanic, în cadrul întâlnirii anuale a Asociaţiei Americane pentru Avansul Ştiinţei. "Soerele se scoală după o lungă perioadă de linişte, iar vulnerabilitatea noastră a crescut puternic de la ultima astfel de furtună solară (din 2000 - n.r.)".

Furtuna solară din 2001, chiar dacă a fost cea mai puternică din 2007 până în prezent, a fost însă destul de scăzută la nivel istoric.

Cea mai puternică furtună solară din istorie a fost înregistrată în 1859, la acel moment fiind afectată o mare parte din reţeaua globală de telegraf. O furtună precum cea din 1859 ar putea în prezent distruge toate sistemele de comunicaţii şi electricitate, costul estimat fiind de 2.000 de miliarde de dolari.