Furtuna solară, fenomenul care poate trimite omenirea în era pre-digitală. Efectele pot fi devastatoare

Sursa foto: Pixabay

Criza globală nu ar putea fi declanșată doar de aspectele economice. Conform specialiștilor, furtuna solară este unul dintre fenomenele care pot conduce la astfel de consecințe catastrofale.

Penele totale de curent, transmisiile radio complet date peste cap și implozia internetului – aceste scene des întâlnite în filmele apocaliptice ar putea să se întâmple și în realitate, iar cauza nu ar fi una pământeană. Una dintre cele mai mari pericole pentru infrastructura globală vine tocmai de la Soare, sub forma furtunilor solare, potrivit Washington Post.

Furtuna solară, fenomenul care poate afecta întreaga populație a lumii

Soarele se află într-o mișcare constantă și are o rotație variabilă. Câmpurile magnetice solare sunt într-o continuă schimbare, iar uneori această sferă imensă de plasmă emite cantități mari de energie, cunoscute sub numele de furtuni solare. Cele mai strălucitoare zone de pe suprafața acestuia sunt erupțiile solare, care generează explozii de radiație.

Sursa foto: Pixabay

La începutul acestui an, o furtună solară a generat nori imenși de particule magnetizate și plasmă fierbinte. Conform specialiștilor, unul dintre aceste nori de masă coronală s-a îndreptat direct către Pământ. Erupția nu a fost una puternică, însă a dus la formarea unor aurore boreale în anumite zone. Cu toate acestea, impactul ar putea fi mult mai sever în cazul unei explozii mai intense îndreptate către noi, potrivit Washington Post.

Rețelele electrice și cablurile de internet ar putea suferi avarii

Furtuna solară poate afecta componentele electronice ale sateliților. Sateliții aflați pe orbită la distanțe mari de Pământ, cum ar fi cei de telecomunicații sau de observare a planetei, ar putea fi printre primii afectați, spun specialiștii. Totodată, fenomenul ar putea provoca defecțiuni și în cazul sateliților mai apropiați de Pământ.

În același timp, cablurile de fibră optică subacvatice ar putea afectate pentru câteva minute sau chiar ore. De altfel, aceste sisteme sunt necesare pentru furnizarea internetului la nivel global.

Guvernele, îndemnate să se pregătească pentru o posibilă furtună solară

Toate rețelele de energie ar putea fi puse în pericol de furtunile solare. Norii masivi de particule, provocați de un astfel de fenomen, se extind pe măsură ce se apropie de Pământ.  Astfel, procesul ar duce la un exces de electricitate, care poate provoca avarii rețelelor de energie și cablurilor de internet.

Sursa Foto: Twitter/X

În ultimii 150 de ani, specialiștii au identificat trei fenomene de acest tip. Primul a avut loc în 1859, iar cel de a al doilea în anul 1872. A treia furtună solară a avut loc în anul 1921.

Prima dintre acestea este cunoscută sub numele de Evenimentul Carrington. Fenomenul a dus la defectarea aparatelor telegrafice. În zilele noastre, scenariul ar fi unul sumbru, spun cercetătorii. Furtuna solară ar putea duce la dezactivarea întregii aparaturi electronice. Conform specialiștilor, toate guvernele ar trebui să se pregătească pentru o astfel de urgență majoră, luând măsuri pentru diminuarea impactului.