În prima zi de Paști, peste 20 de județe sunt afectate de furtună. Meteotorologii au anunțat cod galben de ploi torențiale, vijelii, descărcări electrice și căderi de grindină, începând de sâmbătă,ora 15.00 și până duminică, la ora 4.00. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a transmis un avertisment populației să ia măsuri pentru evitarea unor tragedii.
Este cod galben de furtună în prima zi de Paști. Deja, vijeliile și ploaia torențială s-a abătut, de sâmbătă după-amiază, asupra județelor din vestul țării. ISU Timiș anunțat că pompierii intervin pentru degajarea unui acoperiș care s-a prăbușit peste două mașini.De asemenea, strada Putnei este inundată, un copac a căzut pe trotuar, pe strada Câmpului, un semafor stă să cadă, la ieșire spre Moșnița, un brad a căzut pe strada Olarilor iar o creangă este căzută pe fire electrice, pe strada 3 August.
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteorologică COD GALBEN de instabilitate atmosferică accentuată și cantități de apă însemnate, în perioada 27.04, ora 15.00 – 28.04.2019, ora 04.00.
În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în zonele de munte, Oltenia, Transilvania, Maramureș și nordul Crișanei, fiind prognozate manifestări sub formă de averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor putea depăși 25 – 30 l/mp și punctiform 35 – 40 l/mp, anunță IGSU.
Pentru gestionarea potențialelor efecte ale vremii nefavorabile, pompierii militari din județele vizate sunt la datorie pentru intervenția imediată, în sprijinul autorităților locale și a cetățenilor.
Evoluția situației din teren va fi permanent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU și vor fi dispuse măsuri pentru optimizarea misiunilor.
Având în vedere prognozele pentru perioada următoare, pompierii reamintesc câteva măsuri de protecție pentru populație:
Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.
De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.