Furtună de coșmar. În câteva ore, iarna a blocat drumurile. S-a închis autostrada!

Informații de ultimă oră transmise de Poliția Română arată că furtuna violentă de zăpadă care a debutat miercuri seara a cauzat închiderea mai multor drumuri naționale dar și a autostrăzii A2, București-Constanța. În doar câteva ore, traficul a fost blocat în mai multe județe. În plus, autoritățile din județele Ialomiţa, Călăraşi şi Brăila au decis suspendarea cursurilor de învățământ.

În primele ore de la debutul furtunii anunțate de meteorologi, Poliția Română a anunțat că sunt probleme serioase în trafic pe raza județelor Vâlcea, Harghita, Suceava, Bihor, Prahova, Constanța,Tulcea, Brăila și Botoșani.

Un anunț de ultimă oră precizează că, începând cu ora 23.30, se închide circulației rutiere Autostrada A2, București-Constanța, de la kilometrul 10+600 de metri la kilomtrul 143.

De asemenea, pe DN2/E85, traficul a fost restricționat către Buzău.

DN 1A a fost blocat, miercuri seara, la km 151, în zona Cheia, județul Prahova. Din cauza viscolului au căzut mai mulți copaci. S-a instituit restricție totală de trafic pe direcția către Brașov din zona km 115, Vălenii de Munte.

Începând cu ora 16.00, se circula în condiții de iarnă și pe Valea Oltului,  DN7 la km 230, pe raza localității Câineni, județul Vâlcea, limită cu județul Sibiu.

O oră  mai târziu, A2 București – Constanța, între kilometrii 100(Drajna) și 144(Fetești) din cauza vântului puternic, panourile antiorbire de pe parapeții medieni au fost smulși și au ajuns pe suprafața de rulare. Nu au fost înregistrate victime. De asemenea au fost anunțati șefii de district sa intervină de urgență.

După ora 17.00, traficul rutier a fost  închis, în județul Harghita, pe DN12C Gheorghieni - Lacu Roșu, între kilometrii  km 5 – 32 și  pe DN 13B, între localitățile Bucin și Praid, din cauza  căderilor de copaci pe partea carosabilă, până la remedierea situației.

La ora 18.50, pe DN 17, în pasul Tihuta se circula în condiții de iarnă. Un TIR a derapat din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum.

IPJ Harghita a anunțat că, începînd cu ora 18.30, s-a închis DN13B, între kilometrii 3 și 33, p drumul Praid- Gheorgheni, din cauza  căderilor de copaci pe partea carosabila, până la remedierea situației.

Tot în județul Harghite, începînd cu ora 19,00, s-a închis DJ 125, pe distanța km 12 – 20, între Sindominic și Balan, din cauza  căderilor de copaci pe partea carosabila, până la remedierea situației.

La ora 20.00, Poliția Română a anunțat că, în județul Bihor, traficul rutier a fost blocat pe DN1H, între localitățile Aleșd și Nușfalău, la kilometrul 20+300 de metri, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Zeci de copaci doborâți de vânt în București

În intervalul orar 17.00-21.00, la nivelul Inspectoratului Pentru Situații de Urgență București-Ilfov au fost gestionate 59 de intervenții generate de fenomenele meteo.

În Bucureşti, pompierii au avut 55 de intervenții: 20 copaci căzuți pe autoturisme şi carosabil, 20 elemente construcție, 6 panouri publicitare, 3 stâlpi căzuți pe carosabil, un semafor căzut, 5 alte elemente desprinse.

În județul Ilfov au fost 4 intervenții: 3 copaci căzuți pe carosabil și un transformator electric avariat.

În judeţul Constanţa, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit astăzi, a propus ca toate vehiculele de mare tonaj să nu circule pe drumurile naţionale din judeţ, pentru a preveni blocarea circulaţiei. Măsura va fi implementată dacă situaţia o va impune.

Locuitorii oraşului Constanţa au fost sfătuiţi să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

În județul Tulcea, prefeectul a dispus transportarea în municipiul Tulcea a 51 de persoane care necesită dializă, astfel încât acestea să nu sufere dacă drumurile din judeţ vor deveni impracticabile din cauza codului roşu de viscol.

Pe drumurile din vestul judeţului Botoşani se circulă foarte greu din cauza căderilor masive de zăpadă şi a viscolului foarte puternic. De asemenea, se circulă cu dificultate pe DN29, Botoşani - Suceava.

În judeţul Brăila autorităţile au decis ca începând cu ora 22:00 să se închidă circulaţia pe drumurile naţionale şi judeţene, ca măsură preventivă. Şi la Bucureşti Serviciul de Ambulanţă a anunţat că a suplimentat numărul echipajelor, pentru a face faţă numărului crescut de solicitări. Corespondenţii noştrii ne-a mai informat că, mâine, cursurile din toate unităţile de învăţământ vor fi suspendate în judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Brăila

Politistii Serviciului Rutier monitorizează circulația în zonă, verifică dotarea autovehiculelor cu anvelope și lanțuri.

Având în vedere ca în acest moment condițiile meteorologice sunt nefavorabile, pentru  a circula în siguranţă şi pentru a evita producerea unor accidente, Poliția Română le recomandă conducatorilor auto:

- să circule cu prudență;

- să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere;

- să nu depăşească autovehicule oprite în coloană la semafor;

- să nu oprească ori să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier;

- să asigure o bună vizibilitate curățând parbrizul, luneta şi geamurile laterale și să verifice ca    sistemul de climatizare şi dezaburire funcționează corespunzător;

- să nu circule la culoarea roşie a semaforului electric;

- să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă;

- să își păstreze calmul în trafic;

- să respecte semnalele poliţiştilor rutieri.

 

Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.

 

ATENŢIE! Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea autovehiculele cu masa totala maxima autorizată de peste 3,5 tone sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.