Furtul pe net, infracţiune fără pedeapsă

Încărcare şi descărcarea ilegală de filme, muzică şi alte opere pe internet atinge niveluri record în România. Totuşi, deşi aceste practici sunt prevăzute ca infracţiuni, pârghiile pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi sunt destul de greu de mânuit de cei lezaţi.

În urmă cu două săptămâni, vă prezentam o propunere a autorităţilor franceze, care doresc pedepsirea cu deconectarea temporară a celor care încarcă şi descarcă ilegal materiale pe/de pe internet.

Cum, şi în România, pirateria online cauzează pierderi de peste 100 de milioane de euro în fiecare an, am întrebat o societate specializată dacă această măsură s-ar impune pentru descurajarea "hoţilor" de pe internet.

CopyRo, o societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor, îi reprezintă pe proprietari de drepturi care au de suferit din cauza publicării pe internet a operelor care le aparţin. Soluţia - licenţierea diferenţiată

Directorul general al centrului, Nicoleta Cofcinski, ne-a răspuns la câteva întrebări. Ea găseşte ca adecvată o licenţierea diferenţiată a site-urilor în care există opere ce poartă drepturi de autor (opere scrise, filme etc.) oferite gratuit şi/sau contra cost spre accesarea publicului. Rămân însă întrebări în ceea ce priveşte încărcarea şi descărcarea ilegală cu ajutorul programelor de file-sharing (partajare de fişiere). Evz.ro: În Franţa, a fost iniţiat un proiect de lege care propune pedepsirea cudeconectarea de la internet timp de un an a celor care descarcă ilegal materiale de pe internet. Aţi aplica o astfel de lege în România? Nicoleta Cofcinski: În România, propunerea legislativă din Franţa nu şi-ar găsi eficienţa în actualul sistem legislativ de protecţie (n.r. - a drepturilor de autor), deoarece reglementarea legală este permisivă, iar relaţia dintre utilizatorul/deţinătorul de site-uri în spaţiul internet, titularii de drepturi şi public nu este clar definită. Un exemplu elocvent este acela al utilizării operelor scrise în cadrul sistemului bibliotecilor virtuale intra şi extra net. Cele mai multe dintre aceste biblioteci sunt exceptate de la plata drepturilor de autor, ceea ce face inutilă stabilirea de remuneraţii adecvate titularilor de drepturi, aplicarea de sancţiuni în cazul utilizării neautorizate şi licenţierea acestui domeniu.

Care sunt pierderile deţinătorilor de drepturi şi care sunt soluţiile pentru reducerea acestor pagube? Reproducerile neautorizate realizate pentru un interes material direct sau indirect, comercial sau economic [...] pot constitui, în actuala legislaţie, o încălcare a drepturilor de autor, fiind sancţionată în conformitate cu legea 8/1996. În domeniul pe care îl gestionăm, cel al operelor scrise, utilizarea neautorizată pe internet a operelor scrise purtătoare de drepturi de autor este masivă. Considerăm necesară, ca măsură de limitare a actelor de piraterie, licenţierea deţinătorilor de site-uri distinct, pentru fiecare categorie de opere oferite accesului către public (n.r. filme, muzică, opere literare).

În prezent, cum sunt prinşi şi pedepsiţi cei care comit astfel de infracţiuni? Prinderea infractorilor pentru accesările pe internet a operelor purtătoare de drepturi de autor se realizează ca urmare a plângerii prealabile a persoanelor care deţin drepturile. CopyRo a apelat la organele de cercetare penală, dar, până în prezent, nu a primit nici un răspuns. INFO

Camera de Comerţ Româno-Americană susţine că, în România, foarte mulţi utilizatori de internet încarcă şi descarcă materiale ilegal, în special cu ajutorul programelor de file-sharing (partajare de fişiere) gen ODC, DC++ sau Strong DC. Totuşi, doar 3% dintre dosarele în care sunt cercetate infracţiunile de proprietate intelectuală ajung în instanţă. În anul 2007, pirateria a cauzat pierderi de 95 de milioane de euro. Pentru 2008, primele date indică o pagubă de peste 110 de milioane, potrivit Alianţei Internaţionale pentru Proprietatea Intelectuală (IIPA).