Furt de identitate din coşul de gunoi

Furt de identitate din coşul de gunoi

Falsificatorii de documente şi-au făcut un obicei din a răscoli pubelele firmelor în căutare de informaţii confidenţiale.

Escrocii au devenit tot mai interesaţi de conţinutul coşurilor de gunoi ale firmelor şi persoanelor private, din care recuperează informaţii confidenţiale şi provoacă pagube evaluate la miliarde de euro numai în Franţa. Situaţia a fost expusă de criminalistul Christophe Naudin, de la Universitatea Paris II, în cursul unei conferinţe de presă organizate marţi în capitala franceză, menţionează AFP. Cu acelaşi prilej, Naudin a subliniat că furturile de identitate plecând de la informaţiile confidenţiale abandonate sau furate cunosc în Franţa o creştere anuală de 40% şi au provocat numai în 2007 prejudicii de „mai multe miliarde de euro“.

Franck Lehuede, specialist al Centrului de Cercetare pentru Studiul şi Observarea Condiţiilor de Viaţă, a prezentat în aceeaşi conferinţă de presă un studiu asupra conţinutului deşeurilor aruncate de 200 de firme mici şi 300 de familii pariziene. Acest studiu a relevat că două treimi din pubelele firmelor în cauză conţineau cel puţin un document confidenţial privind compania sau angajaţii ei, în timp ce 80% din gunoaiele familiilor cuprindeau cel puţin un document susceptibil să fie utilizat într-un furt de identitate. Filierele de imigraţie clandestină profită

Potrivit spuselor lui Naudin, această „criminalitate identitară“ interesează în special filierele de imigraţie clandestină (27,24% din cazuri), devansând ca pondere deturnările de fonduri (21,5%). Naudin a citat cazul unei „mame de familie“ care, în 2006, cu ajutorul unor acte false, a declarat că a născut cvintupleţi şi a solicitat 17 alocaţii pentru copii, ceea ce i-a permis să încaseze 22.100 de euro pe lună, timp de 28 de luni. Într-un raport de informare publicat în 2006, deputatul de dreapta Dominique Tian menţiona o estimare care evalua „evaziunea socială la 4 sau mai degrabă 8 miliarde de euro“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Naudin a mai arătat că în fiecare lună, pe întreg teritoriul Franţei, sunt puse în circulaţie 30.000 de permise de conducere false, în principal în baza furturilor de identitate. Potrivit unui înalt responsabil al poliţiei, la modă este furtul unui permis de conducere „virgin“ şi completarea acestuia cu informaţiile aparţinând unei persoane reale, plus o fotografie a titularului permisului fals. În controalele de rutină, poliţiştii şi jandarmii francezi verifică doar dacă seria permisului este înregistrată la vreo prefectură, nu şi dacă fotografia corespunde numelui din document.