Furnizorul de gaz a oprit robinetul pentru compania de termoficare timișoreană. A treia oară în 2018

Furnizorul de gaz a oprit robinetul pentru compania de termoficare timișoreană. A treia oară în 2018

Timișorenii au fost la un pas să rămână din nou fără apă caldă. Furnizorul de gaz al companiei locale de termoficare a sistat, a treia oară în acest an, furnizarea agentului, din cauza facturilor emise și neîncasate. Colterm SA a acumulat datorii la mai mulți furnizori, relația cu E.ON Gaz fiind cea mai dificilă.

Colterm SA, societatea de termoficare din Timișoara are aproximativ 61.000 de abonați, persoane fizice și juridice.

Este pentru a treia oară anul acesta când societatea de termoficare nu mai primește gaz. În februarie, E.ON a redus parametrii de gaz, în iunie l-a oprit de tot, iar acum a făcut la fel, în replică la o datorie de 7.000.000 de lei pe care compania de termoficare nu a achitat-o la timp.

Datoriile nu sunt numai către E.ON Gaz. Colterm SA a avut conturile blocate până ieri. Urmează ca pe baza plăților făcute către Termoficare SA Oradea, pentru cele 216.000 de certificate verzi pentru gazele cu efect de seră, să se primească înapoi 2 milioane de lei, sub formă de garanție, iar din acești bani să se mai achite din datoria către furnizorul de gaz. „Am avut conturile blocate, de luni fac demersuri cu Banca Transilvania, pentru că cei de la Oradea trebuie să ne elibereze o garanție pentru certificatele verzi. Am promis celor de la EON că le achităm 2 milioane de lei când avem eliberată garanția de la Oradea. Azi-dimineață (n.r. joi) eram deja cu conturile deblocate, iar primăria a virat tot azi-dimineață ultima rată către Oradea. Când vor primi bani, ei ne vor debloca garanția. Datoria la EON este de 7 milioane de lei, am mai achitat luni 1,5 milioane din încasările noastre și am rămas la 7 milioane”, a explicat, pentru tion.ro, Emil Șerpe, directorul societății de termoficare. Certificatele verzi pentru gaze cu efect de seră (EUA) erau obligatorii, în lipsa lor Colterm riscând o amendă de 25 de milioane de euro și, probabil, falimentul. Banii s-au plătit în rate, luna aceasta fiind ultima.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primarul a salvat situația. Negocieri la ceas de seară cu conducerea E.ON Gaz

Nicolae Robu a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că a reușit să ia legătura, ieri seară, cu conducerea E.On Gaz România, și că a rezolvat problema. ”Am rezolvat problema gazului la Colterm! Timișorenii nu vor ajunge fără apă caldă! Tocmai am încheiat o înțelegere cu conducerea E.On Gaz România privind reluarea furnizării de gaz către compania de termoficare a Timișoarei, Colterm. Am explicat convingător că situația financiară critică a Primăriei Timișoara e la final, că în zilele următoare, până la sfârșitul lunii septembrie, vom încasa sume mari ca taxe și impozite locale de la firme, mai general zis de la persoane juridice și vom achita toate restanțele de plată semnificative, către toți partenerii și cu prioritate către E.On Gaz România. (…) Ne-a fost greu, stimați timișoreni, dar, cu toate greutățile în cârcă, am făcut extrem de multe lucruri în acești ani și vom continua să facem, în condițiile în care am avut și de redresat toate societățile Primăriei în afară de Aquatim, singura care mergea bine”, a notat edilul pe pagina sa de social media.

Executori judecătorești au scos la licitație sediul ultracentral al Colterm SA

Șirul problemelor financiare la Colterm SA e mare. De două luni, angajații își primesc salariile cu întârziere, și estimează că și luna aceasta se va întâmpla la fel.

Merită amintit că angajații Colterm SA sunt în șomaj tehnic, pe rând, în perioada iunie - septembrie, conform unui program stabilit de la începutul anului, tot pentru a face economie, având în vedere problemele financiare cu care se confruntă compania.

Pe de altă parte, în baza unor sentințe definitive, vizând datorii de aproape 60.000.000 de lei, pentru gaze livrate și neachitate în ultimii ani, E.ON. Energie a apelat la executori judecătorești care au scos la licitație sediul administrativ și două terenuri din centrul orașului aparținând Colterm SA.