Mai mulţi furnizori de energie de pe piața românească reclamă că decontarea de la buget a plafonării prețurilor nu funcționează și cer garanții de stat pentru credite și compensări cu taxe și impozite. În comunicatul AFEER se mai menționează faptul că există riscul ca unii furnizori să-și înceteze activitatea în perioada următoare.
Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) solicită, într-o scrisoare transmisă premierului Nicolae Ciucă, ministrului Energiei, Virgil Popescu, și președintelui ANRE, Dumitru Chiriță, deblocarea urgentă a procesului de decontare și plată de la bugetul de stat a sumelor aferente plafonării prețurilor la energie datorate furnizorilor. În comunicat se mai arată că din cauza blocajului, există riscul ca unii furnizori să-și înceteze activitatea în România.
AFEER își exprimă îngrijorarea profundă privind viitorul furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, într-un demers ce se constituie într-un apel de maximă urgență, susținut de membrii Asociației, care reclamă mari probleme de ordin financiar. După 7 luni de la intrarea în vigoare a prevederilor privind compensarea, exceptarea și plafonarea prețurilor la energie (electrică și gaze naturale), unele dintre instituțiile statului român continuă să nu respecte legislația, ceea ce afectează extrem de grav activitatea furnizorilor, cu efecte negative pe întreg lanțul energetic, de la producător la consumator, se arată în comunicatul AFEER.
Furnizorii de energie emit facturile către consumatori la prețurile din contracte
Asociația mai subliniază faptul că furnizorii cumpără din piață energie electrică și gaze naturale la prețurile pieței și emit facturile către consumatori la prețurile din contracte, dar încasează de la aceștia doar sumele care rezultă după aplicarea compensărilor și plafonărilor.
Facturile conțin, pe lângă prețul efectiv al energiei, și costurile de transport, de distribuție, sumele aferente programelor de promovare a energiei regenerabile și a cogenerării de înaltă eficiență (certificatele verzi și bonusul de cogenerare), precum și accizele și TVA-ul către bugetul de stat. Prețul final al energiei electrice este limitat în prezent, prin legislația în vigoare, la valori între 0,68 lei/kWh și 1 leu/kWh, iar la gaze naturale – între 0,31 lei kWh și 0,37 lei/kWh. Astfel, deși furnizorii încasează doar aceste prețuri minimale, sunt nevoiți să plătească sumele întregi către producătorii de energie (energia electrică și gazele naturale, inclusiv certificatele verzi și bonusul de cogenerare), tarifele de transport și distribuție, precum și taxele către stat (accize și TVA), se mai arată în comunicatul AFEER.
AFEER atrage atenţia că dispariția oricărui furnizor ar putea avea efect de domino
În situaţia încetării activităţii mai multor furnizori într-un interval scurt de timp, putem asista la un efect de domino, în care nici furnizorii de ultimă instanţă, în succesiunea lor conform listei definite lunar de ANRE, să nu poată acoperi întregul necesar de consum al noilor clienţi, fie din indisponibilitatea cantităţilor pentru achiziţie (lichiditate scăzută), fie din raţiuni financiare.
În aceste condiţii, AFEER propune următoarele măsuri:
-datoriile statului către furnizori să fie compensate cu obligaţiile de plată ale furnizorilor către bugetul de stat;
- neaplicarea penalităţilor pentru sumele plătite către bugetul de stat cu întârziere de către furnizori, acestea urmând a fi calculate de la data încasării sumelor decontate de Ministerul Energiei;
- garantarea de către stat a creditelor furnizorilor de energie până în momentul decontării complete a sumelor datorate;
- modificarea procedurii de decontare, în sensul că, în cazul unor neconcordanţe între sumele transmise de furnizor şi cele constatate de autorităţi, să se deconteze sumele asupra cărora nu există obiecţiuni, urmând ca acelea ce necesită verificări suplimentare să facă obiectul reconcilierii ulterioare.
Având în vedere această situaţie extrem de gravă în care se află furnizorii şi întregul sistem energetic, solicităm prim-ministrului Nicolae Ciucă, ministrului Energiei Virgil Popescu, preşedintelui ANRE Dumitru Chiriţă, deblocarea urgentă a procesului de decontare şi plată a sumelor datorate, a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFEER.