București. Aproximativ 291 de localități din România se confruntă cu restricții în furnizarea de apă potabilă din cauza nivelurilor scăzute ale apelor din mai multe râuri.
Lacurile sunt la 80% din capacitate
Coeficientul de umplere al celor 40 de lacuri de acumulare este de 80,46% și se preconizează o scădere la 77% până la sfârșitul lunii, conform Administrației Naționale "Apele Române".
Reprezentanții instituției subliniază necesitatea utilizării raționale a apei, în special pentru consumul uman.
„Monitorizăm constant resursele de apă și aplicarea planului de restricții. Cu un volum actual de aproximativ 3,49 miliarde de metri cubi, lacurile de acumulare asigură necesarul de apă pentru populație și industrie, dar este crucial ca toată lumea să economisească apa", au declarat oficialii Apelor Române.
Localități, zone afectate și măsuri preventive
Cele mai afectate județe de restricțiile în furnizarea de apă potabilă sunt Botoșani (133 localități), Iași (58 localități) și Vrancea (36 localități), dar situația este prezentă și în localități din județele Vaslui, Neamţ, Galaţi, Bacău, Dolj, Gorj, Teleorman și Alba. În aceste zone, apa este furnizată în anumite intervale orare, în funcție de capacitatea de reumplere a rezervoarelor.
În plus, 239 de localități fără sisteme centralizate de alimentare cu apă, dependente de surse individuale precum fântânile, se confruntă cu secarea acestora. Județele cele mai afectate sunt Botoșani (151 localități), Vaslui (61 localități) și Neamț (12 localități), dar astfel de cazuri se întâlnesc și în Prahova, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Galaţi.
Situația râurilor și acumulărilor
Debitele mai multor râuri, inclusiv Jiu, Buzău și Ialomița, sunt sub media multianuală, ceea ce a condus la implementarea unor măsuri de restricție pentru irigații și piscicultură. Acumulările Pârcovaci, Hălceni și Sârca din județul Iași, și Mănjești din județul Vaslui, se află în treapta 3 de restricții, afectând populația, industria și irigațiile.
Apele Române informează că mai multe sectoare de râuri din țară înregistrează debite sub media multianuală. În județele Gorj, Harghita, Covasna, Buzău și Ialomița, râurile Jiu, Homorodul Mare, Fişag, Belinul Mic, Saciova, Buzău și Ialomița se află sub avertizare.
De asemenea, două sectoare pe râurile Olt din Harghita și Belinul Mare din Covasna sunt în treapta 1 de restricții pentru irigații și piscicultură. În județele Brăila și Covasna, cinci sectoare pe râurile Buzău, Călmățui, Belinul Mic, Fişag și Saciova au intrat în treapta 3 de restricții pentru aceleași activități.
Debitul Dunării este sub media anuală
Debitul Dunării la intrarea în țară a scăzut la 4500 mc/s, sub media multianuală de 5350 mc/s. Conform prognozelor, acesta va scădea în continuare la aproximativ 4200 mc/s până pe 21 iulie. Cu toate acestea, alimentarea cu apă a Centralei Nucleare de la Cernavodă nu este momentan afectată.
„Conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitele Dunării vor fi în scădere la intrarea în ţară şi vor ajunge în jurul valorii de 4200 mc/s în jurul datei de 21 iulie. În acest moment, pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă nu sunt probleme privind alimentarea cu apă. Nivelul la mira de la staţia hidrometrică Cernavodă, în data de 15 iulie 2024 este de 1,44 metri, iar până la aplicarea treptei I de restricţii există o diferenţă de nivel de 3,06 metri”, precizează reprezentanţii Apelor Române.