Furie în Ucraina după cererile deținuților politici ruși de a reduce sancțiunile și a începe negocieri de pace

Furie în Ucraina după cererile deținuților politici ruși de a reduce sancțiunile și a începe negocieri de pace Deținuți ruși. Sursa: Dreamstime.com

Ucraina. Ucrainenii au răspuns cu indignare apelurilor lansate de deținuții politici ruși Ilia Iașin și Vladimir Kara-Murza, care au fost eliberați în urma unui schimb cu Occidentul.

Aceștia au cerut reducerea sancțiunilor impuse rușilor obișnuiți și începerea negocierilor de pace între Ucraina și Rusia.

Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare, a solicitat Occidentului să reevalueze dacă sancțiunile impuse rușilor obișnuiți nu sunt „nedrepte și contraproductive”.

Apelurile deținuților ruși eliberați, stârnesc furie în Ucraina

„Nu mai cred în niciun rus bun”, a fost replica dată de deputatul ucrainean Irina Geraşcenko.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Responsabilitatea pentru ceea ce face regimul Putin. Putin nu poate fi lăsat să câştige acest război. Ucraina trebuie să câştige şi ar trebui să existe mai mult sprijin din partea ţărilor occidentale pentru ca acest lucru să se întâmple”, a subliniat Kara-Murza.

Ilia Iașin, eliberat după ce o pedeapsă de opt ani și jumătate pentru condamnarea masacrului comis de forțele ruse în Bucea, a provocat și el indignare cu apelurile sale către Ucraina de a „se așeza la masa negocierilor”.

„Mi-am dat doi ani din viaţă pentru a spune adevărul despre războiul din Ucraina. Eu nu sunt dușmanul vostru”, le-a spus el ucrainenilor.

Ilia Iașin

Ilia Iașin. Sursa foto: David Krikheli/ Wikipedia

Ucrainenii nu cred în apelurile disidenților ruși

Analiștii din Ucraina și-au exprimat îngrijorarea că disidenții ruși proeminenți, precum Iașin și Kara-Murza, ar putea influența politica occidentală, generând tensiuni cu poziția Kievului.

„Scopul comun al tuturor ruşilor ar trebui să fie eliberarea Rusiei de dictatorul nebun Putin şi de regimul său, nu lupta împotriva sancţiunilor.

Sancţiunile ar trebui să fie consolidate doar atât timp cât Rusia îşi continuă agresiunea armată. Sancţiunile sunt cele care ţin în frâu maşinăria militară a regimului”, a transmis Andrii Iermak, şeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski.

Pe de altă parte, Ilia Iașin afirmă că Moscova l-a trimis în exil fără acordul său și a exercitat presiuni diplomatice pentru a obține garanții că nu se va întoarce niciodată în Rusia.

Comentariile lui Ilia Iașin se alătură plângerilor altor câțiva deținuți eliberați care susțin că au fost expulzați din Rusia fără consimțământul lor.

Vladimir Kara-Murza

Vladimir Kara-Murza / Sursa foto: Wikipedia

Acest lucru sugerează că Vladimir Putin ar fi folosit schimbul de deținuți cu Occidentul ca pe o oportunitate convenabilă pentru a scăpa de unii dintre cei mai vocali critici ai săi.

Alți zeci de deținuți sunt ținuți captivi pentru că au condamnat invazia din Ucraina

Iașin a declarat că a acceptat schimbul de deținuți în final din teama că întreaga operațiune ar putea fi anulată, punând astfel în pericol libertatea altor deținuți.

Atât el, cât și Kara-Murza, au subliniat că există încă sute de prizonieri politici în închisorile rusești, care au fost încarcerați pentru că și-au criticat guvernul și s-au opus invaziei din Ucraina.

Acești deținuți, care suferă de probleme grave de sănătate, ar fi trebuit să fie eliberați înaintea lor.

Luni s-a aflat că Pavel Kușnir, un pianist rus și activist anti-război, a decedat în închisoare după ce a intrat în greva foamei, incident considerat de Uniunea Europeană drept un caz șocant de represiune politică.

Arestarea lui Kușnir a fost făcută publică în luna mai. Kușnir era un pianist talentat, absolvent al Conservatorului Ceaikovski din Moscova, potrivit News.ro.