Evenimentul Zilei > EVZ Special > „Furia Băștinașă”: Statuile lui Lincoln și Roosevelt demolate sub privirile impasibile ale Poliției (VIDEO)
„Furia Băștinașă”: Statuile lui Lincoln și Roosevelt demolate sub privirile impasibile ale Poliției (VIDEO)

„Furia Băștinașă”: Statuile lui Lincoln și Roosevelt demolate sub privirile impasibile ale Poliției (VIDEO)

Statuile președinților americani Abraham Lincoln și Theodore Roosevelt au fost dărâmate duminică noaptea la Portland, acesta fiind cele mai recent atac asupra monumentelor dat de vandalii de stânga.

Potrivit Oregon Live, statuile din South Park Block au fost demolate de pe soclurile unde se găseau în timpul unui protest auto-intitulat „Ziua furiei băștinașe”.

Pe lângă cele două monumente, a fost atacat Muzeul Societății de Istorie din Oregon, aflat în vecinătate.

Înregistrări video îngrozitoare cu statuile arată că vandalii nu s-au mulțimit să le răstoarne ci au și mânjit soclurile lor cu diverse inscripții precum „Pământ furat”.

Pe statuia lui Roosevelt, derbedeii au scris și „ASASIN”.

Poliția din Portland a avertizat pe Twitter vandalii, în timp ce aceștia trăgeau de o statuie cu un lanț, că ar putea fi acționați în justiție, dar nu a intervenit să împiedice fapta.

Oregon Live relatează:

„În timp ce mulțimea se aduna, un grup a aruncat lanțuri în jurul unei statui, o sculptură de bronz ecvestră a lui Theodore Roosevelt, în timp ce alții au aprins o lampă cu acetilenă la baza statuii și au mânjit-o cu vopsea.

„Au începutl să tragă până când statuia s-a clătinat dintr-o parte în alta înainte de a se prăbuși la ora 8.51 p.m.

„Grupul s-a dus apoi la statuia învecinată a lui Abraham Lincoln, dărâmând-o la ora 8.59 p.m. Pe soclul statuii a scris cu vopsea Dakota 38, cu referire la executatea a 38 de bărbați după războiul cu indienii Siux din Dakota, în 1862, cea mai mare execuție în masă din istoria Americii.

„Apoi, oamenii din mulțime au început să lovească ferestrele Muzeului Societății de Istorie din Oregon, desfășurând un banner pe care scria «Stop onorurilor aduse coloniștilor asasini și rasiști».

„Mulțimea s-a deplasat apoi către centrul orașului spărgând vitrine și distrugând un o inscripție a Universității din Portland și alte clădiri.”

Protestul violent pare să fi avut legătură cu Ziua lui Columb, 12 octombrie, în care Cristofor Columb a descoperit America, în 1492.

Extremiștii de stânga consideră această zi una a ocupației de către europeni, care au înrobit populația băștinașă.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.