Fundația Dan Voiculescu dotează bibliotecile școlare. Proiect pentru susținerea lecturii în rândul elevilor

Sursa foto: Dreamstime.com

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României și partenerii săi s-au implicat într-un program al cărui obiectiv este dotarea cu cărți a mai multor biblioteci școlare din România. Aceasta în contextul în care, după Revoluție au dispărut mai bine de jumătate din bibliotecile din țară.

Fundația Dan Voiculescu se implică în dotarea bibliotecilor școlare cu cărți. Aceasta în condițiile în care, potrivit unui comunicat de presă, mai bine de jumătate din biblioteci au dispărut după Revoluție.

Fundația Dan Voiculescu și dotarea bibliotecilor

Reprezentanții Fundației au decis să se implice în dotarea cu cărți a bibliotecilor școlare pornind de la o întrebare. Toată lumea vrea să știe de ce actualele generații nu mai citesc așa cum se citea înainte. Potrivit unui comunicat de presă, există mai mulți factori care au dus la aceasră situație. Iar unul dintre aceștia este reducerea numărului de biblioteci.

Conform comunicatului emis de Fundația Dan Voiculescu, dacă în 1989 existau 20.773 de biblioteci, la sfârșitul anului 2012 numărul a scăzut la jumătate (10.386). Anul trecut, datele statistice arată că au mai rămas doar 8.372 de biblioteci în România.

„O întrebare pe care ne-o punem adeseori este de ce nu mai citesc copiii noștri, sau cel puțin de ce nu mai citest la fel de mult așa cum o făceau odinioară? Sigur, putem da vina și pe progresul tehnologic și pe mulți, mulți alți factori, dar să nu uităm că trăim în țara în care numărul bibliotecilor a scăzut cu 60% după 1990. Și adevărul este că accesul la carte pentru unii nu mai este la fel de facil. Dacă în anul 1989 existau 20.773 de biblioteci, la sfârșitul anului 2012 numărul acestora a scăzut la jumătate (10.386), iar anul trecut numărul a ajuns la doar 8.372”, susține Fundația Dan Voiculescu.

Sursa foto: Captura website Fundația Dan Voiculescu

Concursul național „10 biblioteci de nota 10”

În acest context, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României alături de partenerii săi au inițiat un program de dotare a bibliotecilor școlare. Astfel a apărut Concursul național „10 biblioteci de nota 10”. Obiectivul urmărit de ințiatori este de a dota cu cărți noi și mobilier un număr de zece școli. Astfel, se arată în comunicatul de presă, elevii vor avea o șansă în plus să se dedice descoperirii lecturii.

„Așa s-a născut concursul național «10 biblioteci de nota 10», organizat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, care alături de partnerii săi și de numeroși oameni de bine, vor dota zece unități școlare cu fond de carte nou și mobilier, pentru a le da o șansă acelor elevi să citească”, se mai arată în comunicatul de presă.

Proiectul a urmărit să sprijine bibliotecile din școlile și liceele din toată țara. Acestea se confruntă cu o lipsă acută de carte nouă sau se află într-o situație critică.

Elevi. Sursa foto Dreamstime

Fundația Dan Voiculescu a desemnat câștigătorii

La concursul „10 Biblioteci de nota 10” s-au înscris sute de școli și licee din România. Este vorba despre unități școlare ce se confruntă cu un deficit de carte sau care nu dispun de o bibliotecă sau de spații dedicate lecturii.

„Proiectul a urmărit să sprijine bibliotecile din școlile și liceele din toată țara, care se confruntă cu o lipsă acută de carte nouă sau se află într-o situație critică. La concursul «10 Biblioteci de nota 10» s-au înscris sute de școli și licee din România, care se confruntă cu un deficit de carte nouă ori nu dispun de o bibliotecă sau de spații dedicate lecturii”, se mai arată în comunicatul emis de Fundația Dan Voiculescu

Școlile și liceele care vor beneficia de dotări au fost selectate pentru angajamentul față de promovarea culturii și lecturii în comunitățile lor. Acestea vor fi sprijinuite să contribuie la îmbogățirea experienței de lectură pentru toți cei implicați. Este vorba despre:

  • Școala Gimnazială 125, București;
  • Școala Gimnazială „Mircea Nedelciu”, Fundulea, județul Călărași;
  • Școala Gimnazială Lucieni, Lucieni, județul Dâmbovița;
  • Colegiul Național „Mihai Eminescu”, București;
  • Școala Gimnazială „Ben Corlaciu”, Groșii Țibleșului, Maramureș;
  • Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Cluj-Napoca;
  • Școala Gimnazială „Petru Rareș”, Chiajna, județul Ilfov;
  • Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București;
  • Colegiul Național ,,Vasile Lovinescu”, Fălticeni, județul Suceava;
  • Școala Gimnazială „Tudor Arghezi”, București.