Funcționarul de la Parlament, cercetat pentru trădare de patrie, a fost suspendat din funcție. Cum este motivată decizia

Parlamentul Republicii Moldova/sursa foto: parlament.md

Republica Moldova. Șeful Direcției  generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă, a fost suspendat din funcție pe durata desfășurării investigațiilor efectuate într-o cauză penală ce vizează trădarea de patrie. Anunțul a fost făcut joi de Direcția comunicare și relații publice a Legislativului, care a publicat un comunicat de presă în acest sens.

Suspendat din funcție conform legislației în vigoare

„Funcționarul din cadrul Secretariatului Parlamentului, cu statut de bănuit într-o cauză penală, a fost suspendat din funcție. Suspendarea a fost efectuată conform legislației în vigoare, pe durata desfășurării investigațiilor realizate de procurori”, a anunțat sursa citată.

Ion Creangă/Sursa foto: parlament.md

Potrivit instituției, conducerea Parlamentului, de comun cu Secretariatul, acordă tot suportul necesar organelor de drept în vederea continuării obiective a investigațiilor și elucidării cazului.

„Potrivit legii, persoana beneficiază de prezumția nevinovăției până la finalizarea acțiunilor procesual penale”, a precizat instituția.

Ce i se încriminează lui Ion Creangă

Un funcționar al Parlamentului și un polițist de frontieră au fost reținuți miercuri pentru 72 de ore. Aceștia sunt bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Acțiunile s-au manifestat în comunicarea celor doi cu angajatul ambasadei Rusiei de la Chișinău.

Reținerea a avut loc după ce ofițerii SIS împreună cu procurorii au descins în dimineața zilei de miercuri la Parlament.

„Faptele au avut loc începând cu anul 2023. Astfel, unul dintre cei doi funcționari este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova”, a anunțat Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Celălalt funcționar este bănuit de complot împotriva Moldovei. „Acesta a acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. Funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor naționale”, a precizat PCCOCS.

Investigațiile pe caz continuă.

Angajatul ambasadei Rusiei de la Chișinău declarat persoană indezirabilă

După evenimentele de miercuri, un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat drept persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova. O notă informativă în acest sens i-a fost înmânată joi ambasadorului Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov. Acesta a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Ambasada Rusiei la Chișinău

Potrivit MAE, decizia autorităților moldovenești a fost luată urmare activităților specifice întreprinse. „În rezultatul acestora au fost obținute informații și probe care atestă desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova de către diplomatul rus a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic”.

Colaboratorul Ambasadei ruse urmează să părăsească Republica Moldova.