Aşa încât a început să plouă cu cereri şi proteste pentru o remuneraţie mărită cu acelaşi procent.

Guvernanţii au chemat la întâlnire toate sindicatele, iar discuţiile par să ducă doar la greve şi proteste. Sindicaliştii nu vor să lase de la ei, guvernul n-are de unde să le dea ce vor. Astăzi, la Palatul Victoria, va avea loc o nouă serie de discuţii între executiv şi liderii sindicali. Pretenţiile salariale ale bugetarilor sunt similare cu avantajele pe care le-au primit, prin promulgarea Legii salariilor, profesorii: lefuri cu 50% mai mari.

După întâlniri repetate cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, grevă japoneză şi ameninţări cu greva generală pe 13 noiembrie, funcţionarii publici şi angajaţii din administraţia publică cer de la stat majorări salariale cu 50%, la fel ca profesorii, pentru a evita astfel „grave inechităţi sociale“, după cum cataloga, vineri, diferenţele salariale şi de statut Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.

Răbdare şi bani de la buget

 Nici doctorii şi personalul angajat în sistemul sanitar nu renunţă la cereri, indiferent de cât de adânc ar trebui guvernul să bage mâna în buget.

După întâlnirea de joi cu ministrul sănătăţii, Eugen Nicolă escu, sindicaliştii din sănătate aşteaptă o propunere de pachet salarial până săptămâna viitoare, pe 4 noiembrie. Ei au cerut salarii mai mari cu 50-60% şi ameninţă cu grevă generală dacă nu vor primi ceea ce vor.

Aşadar, la discuţiile de astăzi de la Palatul Victoria, guvernul va trebui să se înarmeze cu răbdare şi argumente infailibile, pentru a evita blocarea sistemului sanitar sau cel al administraţiei publice, pentru că sindicaliştii sunt hotărâţi să meargă până la capăt cu ameninţările.
 
De altfel, şi angajaţii de la metroul bucureştean vor măriri salariale, dar mai aşteaptă rediscutarea contractului colectiv de muncă. Liderul acestora, senatorul PSD Ioan Rădoi, spunea că-şi dă seama de cât de importantă este activitatea lor şi că blocarea acesteia ar duce la paralizarea Capitalei, dar că deocamdată nu se gândesc să facă vreun protest.

INTENŢII BUNE, PROST APLICATE

Cresc salariile, scade nivelul de trai

Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, e de acord cu mărirea salarială a profesorilor, însă consideră că aceasta a fost prost făcută. „Modul cum a fost aprobată această lege este total populist şi nu rezolvă problema din învăţământ. S-a făcut o majorare foarte mare la profesorii universitari, peste 67%, pentru cadre din învăţământ care deja aveau salariile foarte mari. Pentru cei cu salarii mai mici, majorarea este în jur de 37%“, a declarat Câmpeanu, într-un interviu acordat EVZ. Ministrul speră ca sindicaliştii să se arate rezonabili şi să conştientizeze pericolul pe care cererile de măriri salariale pentru bugetari îl reprezintă pentru economia ţării, mai ales în contextul crizei financiare mondiale. Pericolele pe care le vede Mariana Câmpeanu în majorarea cu 50% a salariilor bugetarilor sunt „inflaţie, deficit bugetar foarte mare, creşterea taxelor şi a impozitelor. Scăderea nivelului de trai, în consecinţă“.