Funcţionari cumpăraţi cu 100 de lei de mafia imobiliară

Angajaţi ai municipalităţii şi ai Agenţiei de Cadastru l-au ajutat pe interlopul Gigi Boeru să obţină ilegal terenuri de milioane de euro în centrul Capitalei.

De la 100 de lei la maximum 1.000 de euro. Acestea sunt sumele pentru care nouă angajaţi ai Primăriilor Sectoarelor 1 şi 2 ale Capitalei, ai Primăriei Generale şi ai Agenţiei Naţionale de Cadastru „s-au vândut“ interlopului Gheorghe Constantin, mai cunoscut drept Gigi Boeru, unul dintre cei mai „temuţi“ escroci imobiliari care au operat până acum în Capitală şi în judeţul Ilfov.

Concret, susţin anchetatorii, în schimbul unor sume derizorii, funcţionarii i-au ajutat pe membrii grupării conduse de Boeru să pună mâna pe imobile şi terenuri a căror valoare totală depăşeşte câteva zeci de milioane de euro.

Cinci dintre funcţionari, Gigi Boeru şi trei dintre „locotenenţii“ săi au fost prezentanţi, ieri, judecătorilor cu propunerea de arestare. Ordonanţele de reţinere emise pe numele acestora au expirat însă înainte ca instanţa să ia o decizie.

Alţi membri ai grupării, printre care se numără Ileana Spiroiu, şeful Centrului Naţional de Geodezie, dar şi Mihaela Meca, arhitect la Primăria Sectorului 1, sunt cercetaţi în libertate pentru furnizare de date care nu sunt destinate publicităţii, luare de mită, fals intelectual, asociere în vederea comiterii de infracţiuni sau complicitate la înşelăciune.

Afacere prin firma unor arabi

Potrivit anchetatorilor, Gigi Boeru a pus pe roate întreaga afacere anul trecut.

Practic, pentru sume cuprinse între 100 de lei şi 100 de euro, Angelica Bende, Margareta Drăghici şi Nicoleta Mircea, funcţionare la Direcţiile de Impozite şi Taxe ale Primăriilor Sectoarelor 1 şi 2, le-au furnizat interlopilor conduşi de Boeru date despre imobile şi proprietarii acestora - în mare parte bătrâni singuri -, precum şi copii după documentele privind înscrierile la rolul fiscal. Folosindu-se de aceste date, interlopii întocmeau acte false de vânzare-cumpărare a terenurilor şi caselor fie direct către ei, fie către societatea Unirea International Trading 95 SRL, cu sediul în Ilfov, patronată de trei fraţi, cetăţeni iordanieni, apropiaţi ai lui Gigi Boeru.

„Falşii proprietarii mai scoteau din buzunar 1.000 de euro şi erau înscrişi de angajaţii de la Impozite şi Taxe pe rolul fiscal. (...) Au încercat să pună mâna şi pe terenuri sau imobile aflate în proprietatea statului. În aceste cazuri, au fost ajutaţi de Marius Brănişcan, angajat al Direcţiei Utilităţi din Primăria Capitalei, şi de Mihaela Meca, arhitect la Primăria Sectorului 1“, au precizat surse din rândul anchetatorilor.

Potrivit acestora, odată actele falsificate, escrocii apelau fie la Ileana Spiroiu, şefa de la Geodezie, fie la Georgeta Marinică, registrator la Oficiul de Cadastru al sectorului 2 pentru a-şi intabula proprietăţile.

„TUNURI“ DE MILIOANE

Terenuri pe Vasile Lascăr şi în Herăstrău Cu ajutorul funcţionarilor municipalităţii, firma apropiaţilor lui Boeru - fraţii Sanaa, Muayyad şi Nabel Khasan - a devenit proprietara unui teren pe strada Vasile Lascăr, numărul 108 şi a unei case situate pe Strada Olteţului, numărul 2, ambele situate în „buricul“ Bucureştiului. Acum, gruparea viza mai multe terenuri din sectorul 1, printre care şi o „parcelă“ în Parcul Herăstrău, dar şi un teren în Tunari. „Aceste terenuri ne-au dus la ei. Mai exact, Gigi Boeru a mers la Agenţia de Cadastru să ceară intabularea a două terenuri cu acte de vânzare- cumpărare, pe numele lui, perfectate în 1988. Or, atunci nu se făceau astfel de tranzacţii. În ciuda intervenţiilor doamnei Spiroiu, funcţionarii de la Agenţie au refuzat să-i deschidă cartea funciară“, au explicat sursele citate.

DOSAR. Boeru, în aşteptarea unui verdict