Pentru cei care vor să se realizeze profesional şi să câştige bine, un job la Bruxelles poate fi soluţia perfectă.
Obţinerea unui job ca funcţionar la Parlamentul European, la Consiliul Europei ori la Curtea Europeană de Justiţie nu este deloc uşoară şi prespune un proces de selecţie destul de riguros, cu multe etape. Dar, dacă reuşiţi să obţineţi un astfel de post, aveţi şansa de a câştiga între 3.000 şi 14.000 de euro pe lună, în funcţie de poziţia deţinută. Etapele selecţiei
Pentru a deveni funcţionar european trebuie să vă prezentaţi la concurs şi să treceţi de probele de selecţie. Dacă treceţi cu bine de ele, deveniţi „laureat” şi intraţi pe lista de rezerve. Abia atunci puteţi candida efectiv pentru un post vacant în cadrul unei institutii. În general, probele de selecţie au trei mari etape. Mai întâi trebuie să susţineţi teste de preselecţie. Sunt teste-grilă, se desfăşoară în a doua limbă de circulaţie europeană cunoscută de candidat şi au trei direcţii principale: un test referitor la dezvoltarea Uniunii Europene şi politicile comunitare, un test de raţionament verbal şi numeric şi un test de cunoştinţe de specialitate în domeniul concursului respectiv (audit, administraţie şi resurse umane, agricultură, drept, economie, IT, secretariat, telecomunicaţii).
Urmează o probă scrisă: eseu în domeniul de specialitate. A treia probă, ultima, este orală şi constă într-un interviu cu comitetul de selecţie.
Cariere pentru toţi Există posturi pentru mai multe categorii de abolvenţi. Cei care nu au făcut decât liceul şi/sau o postliceală, trebuie să aibă şi cel puţin doi-trei ani de experienţă profesională. Persoanele cu studii medii intră în sistem ca „asistenţi” (AST) şi sunt în principal responsabili de implementarea politicilor. Există o varietate foarte mare de activităţi: probleme de competiţie, chestiuni bugetare, administrare vamală, precum şi sarcini de monitorizare în toată lumea.
De asemenea, se mai ocupă de munca administrativă şi de secretariat. Administrator (AD) este nivelul de bază de intrare pentru absolvenţii cu studii superioare fără o experienţă de muncă semnificativă. Majoritatea oportunităţilor pentru această categorie sunt în administraţie şi management. Mihaela, o tânără româncă, absolventă a Facultăţii de Limbi Străine (Franceză - Engleză), a reuşit să obţină un post de administrator la Bruxelles. „Am o leafă de aproape 4.000 de euro. În România, m-am chinuit tot timpul să supravieţuiesc cu un salariu de câteva milioane (lei vechi - n.r.). M-am înscris la concurs fără prea mari speranţe. M-am bucurat că am obţinut postul. Nu mai trebuie să duc grija zilei de mâine, am un job decent şi sunt respectată”, susţine tânăra. Interpreţi şi traducători Datorită mediului de lucru multilingvistic, UE oferă cariere provocatoare şi variate în interpretare şi traducere. În general, sunt obligatorii cel puţin două limbi ale Uniunii Europene, pe lângă cea maternă. Salariul încasat lunar de o persoană care a reuşit să se angajeze într-o instituţie comunitară variază între 3.000 şi 14.000 de euro, în funcţie de responsabilitate, experienţă, dar şi de competenţa profesională. Cel mai mult câştigă aceia care ocupă posturi de management. În plus faţă de salariu, Comisia Europeana mai acordă o serie de bonusuri, precum alocaţia de expatriere plătibilă pe toata durata anilor de muncă sau alocaţiile pentru minorii aflaţi în întreţinere ori pentru partenerul de viaţă.
JOBURI ÎN 31 DE ŢĂRI Portal cu posturi vacante în UE
- Prin portalul EURES (http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=ro), selectând „Căutarea unui loc de muncă”, puteţi accesa posturi vacante din 31 de ţări europene, actualizate în timp real. Înregistrându-vă gratuit în „My EURES” pentru solicitanţii de locuri de muncă, puteţi să vă creaţi un CV pe care să-l puneţi la dispoziţia angajatorilor.
- Cu ajutorul secţiunii „Condiţii de viaţă şi de muncă”, puteţi să vă pregătiţi mai bine şi să fiţi mai bine informaţi cu privire la situaţia posturilor şi la condiţiile de viaţă şi de muncă dintr-o altă ţară.
- În această secţiune, puteţi afla pe care dintre pieţele muncii din ţările SEE (Norvegia, Islanda, Lichtenstein) este restricţionat, pe durata unei perioade de tranziţie, accesul cetăţenilor din Bulgaria şi România şi din cele zece state membre care au aderat la UE la 1 mai 2004.
- Doar 2% din cetăţenii europeni locuiesc şi muncesc într-un stat membru diferit de ţara de origine.