ALTERNATIVĂ. Fumătorii "prigoniţi" pot încerca varianta cu baterii, fără fum şi mai puţin dăunătoare.
Pentru dependenţii de nicotină care doresc să abandoneze în timp viciul, dar şi pentru cei care vor să-i protejeze pe cei din jur de „fumuri“, magazinele on-line au scos pe piaţă „fumatul sănătos“. Ţigara electronică, ce funcţionează cu baterii şi nicotină lichidă, înlocuieşte cu succes ţigareta obişnuită, nu scoate fum, nici nu conţine substanţele nocive, precum gudornul, monoxidul de carbon, cianurile, plumbul sau aditivii cu care este tratată hârtia.
Cumpărături pe internet
Un alt avantaj de care se pot bucura şi fumătorii, dar şi nefumătorii, este faptul că ţigările cu baterii scot un abur nedăunător, care elimină astfel fumatul pasiv. Capătul, luminat de un led, suplineşte obişnuinţa fumătorului de a vedea arderea atunci când aprinde ţigara.
Firmele care comercializează aceste produse în România sunt exclusiv on-line, iar piaţa este în creştere. Una dintre acestea, Business Proiect Management, oferă ţigarete electronice, precum şi consumabile şi accesorii pentru acestea: e liquid - nicotina lichidă, încărcă toare de acumulatori pentru maşină, tabachere sau huse pentru ţigarete.
Acelaşi nărav, cu gesturi şi mimică
„E mai comod pentru clienţi să stea pe messenger, să facă comanda şi apoi s-o aibă acasă, decât să meargă pe frig, ploaie la magazin. În plus, aria de acoperire este mică şi încă nu s-a format impactul către oameni, astfel încât să-ţi permiţi un magazin cu chirie, angajaţi, consumabile. Un magazin on-line este mult mai ieftin, iar vânzările produselor sunt în creştere“, explică prezenţa acestor magazine virtuale Radu Dăscă- lescu, directorul executiv al firmei.
Deşi aceste ţigarete nu beneficiază de un aviz al Ministerului Sănătăţii, clienţii nu se lasă influenţaţi de asta atunci când apelează - din dorinţa de a se lăsa de fumat sau doar pentru a fuma sănătos - la aceste produse.
„Celelalte metode care ajută să te laşi de fumat, precum guma de mestecat sau plasturii, te lipsesc de gesturi, fum şi mimică. Ţigara electronică îţi oferă şi fumul, şi mimica, şi gesturile“, este de părere Radu Dăscălescu. Pentru clienţii care vor să testeze înainte să cumpere, firma le stă la dispoziţie cu o astfel de ţigară. De asemenea, pentru a înlesni cumpărarea şi pentru că o ţigară electronică depăşeşte câteva sute de lei, reprezentanţii au pus la dispoziţia clienţilor un sistem bancar de rate prin care pot achiziţiona produsele. „Încă nu am avut clienţi care să dorească un astfel de serviciu, dar e mai bine ca el să existe“, spune Radu.
CONCURENŢĂ
Mai ieftin, mai puţin nociv
Fumatul acestor ţigări s-a dovedit a fi un succes pentru cei care şi-au dorit să se lase de tutun. „70% dintre persoanele care au apelat la serviciile noastre s-au lăsat de fumat după prima lună. Ne dăm seama atunci când comandă de la nicotină tare, medie, apoi slabă. Când am întrebat dacă mai fac vreo comandă, ne-au spus că s-au lăsat“, spune directorul. Site-ul care distribuie ţigaretele electronice, www.tigaretaelectronica.ro, pune la dispoziţie şi pipe sau trabucuri, cu preţuri între 300 şi 400 de lei. Comanda se face on-line, produsele sosesc la uşă a doua zi, printr-un curierat rapid, iar plata transportului o face cumpărătorul. Pentru cei care au răbdare câteva zile, ţigările pot sosi şi prin poştă, iar taxele de expediere sunt suportate de către firma de distribuţie. Astfel, la sfârşitul unei luni, site-ul adună între 100 şi 500 de clienţi on-line. „Sperăm că numărul va creşte“, adaugă directorul executiv.
INOVAŢIE. Ţigara electronică nu lasă miros de tutun