Fumatul ne arde la buzunare!

Fumatul ne arde la buzunare!

De la 1 iulie ţigările se vor scumpi, iar în curând pe pachete vor apărea pictograme horror! Preţul ţigărilor va creşte în medie cu 40 de bani (4.000 de lei vechi). România se numără printre ţările cu un consum de tutun ridicat. În 2007, peste 5 milioane de români erau fumători! Dintre aceştia, în jur de 3 milioane au început să fumeze înainte de a împlini vârsta de 18 ani. Scumpirea este cauzată de majorarea accizei totale de la 41,4 euro la 50 de euro pe mia de ţigarete.

Veşti proaste pentru fumători: de la 1 iulie vor fuma ţigări mai scumpe, iar în curând pe pachete vor apărea pictograme horror! Preţul ţigărilor va creşte în medie cu 40 de bani (4.000 de lei vechi). Scumpirea este cauzată de majorarea accizei totale de la 41,4 euro la 50 de euro pe mia de ţigarete.

Pentru bugetul general consolidat, conform estimărilor Ministerului Finanţelor, această majorare va echivala cu un plus de aproximativ 500 de milioane de lei pentru semestrul doi al anului 2008. Majorarea valorii accizei este consecinţa unui acord realizat în timpul negocierilor pentru aderare dintre România şi Uniunea Europeană.

Tot începând cu 1 iulie, în urma deciziei Ministerului Sănătăţii, pe pachetele de ţigări vor fi tipărite imagini foto color. Pictogramele, care acoperă 50% din spatele unui pachet de ţigari, vor însoţi textul de avertizare subliniind vizual consecinţele periculoase pe care tutunul le are asupra sănătăţii. În urma acestei măsuri, Ministerul Sănătăţii speră să reducă numărul celor care compun populaţia activă de fumători şi, mai ales să descurajeze potenţialii fumători. Noile pachete vor intra în circulaţie în paralel cu cele vechi din luna august. De la 1 ianuarie 2009, imaginile vor fi imprimate pe toate produsele din tutun cu excepţia trabucurilor ambalate la bucată.

Ne puteți urmări și pe Google News

5 milioane de români fumători

Medicina modernă consideră consumul de tutun în rândul tinerilor o boală pediatrică, care, în ultimul timp, s-a transformat într-o epidemie. În lume, specialiştii estimează că peste 250 de milioane dintre copiii de azi vor muri din cauza fumatului. România se numără printre ţările cu un consum de tutun ridicat. În 2007, peste 5 milioane de români erau fumători! Dintre aceştia, în jur de 3 milioane au început să fumeze înainte de a împlini vârsta de 18 ani. Mai mult, în ultimii ani numai pentru fete probabilitatea de a iniţia fumatul sub vârsta de 15 ani a crescut de la 4% în 2003 la 12,8% în 2007. În rândul băieţilor se observă o constanţă: 20 de adolescenţi dintr-o sută fumează încă din primele clase de liceu.

Împotriva fumurilor din copilărie

Scumpirile şi modificarea aspectului pachetelor de ţigări vin pe fundalul unei campanii din ce în ce mai agresive a Ministerului Sănătăţii împotriva fumatului. Măsurile antitutun vizează nu doar atenţionarea prin intermediul imaginilor şocante a fumătorilor cât mai ales cenzurarea distribuţiei în preajma minorilor. Sponsorizarea evenimentelor dedicate tinerilor sub 18 ani de către companiile de acest gen este interzisă prin lege. Începând de la 1 ianuarie 2009 se va interzice comercializarea produselor de tutun în incinta şi în jurul spitalelor şi unităţilor de învăţământ, cu excepţia celor de învăţământ superior.

PĂREREA PSIHOLOGULUI

„Pictogramele horror nu vor schimba nimic“

Psihologul Mirela Zivari e de părere că „dependenţa de fumat are rădăcini mult prea adânci pentru ca nişte pictograme să-i facă pe oameni să conştientizeze efectele nocive ale acestui viciu. Nu vor schimba mai nimic. De regulă, oamenii se lasă de fumat doar dacă medicii îi sperie foarte tare, dacă sănătatea le este pusă într-un pericol major. Dorinţa partenerului de viaţă sau a colegilor de serviciu e, în cele mai multe cazuri, inutilă. Se soldează cu tentative de a abandona viciul, dar cu recidive de fumat“. Nici banii nu au cum să stea în calea unui fumător înrăit. „Îşi vor sacrifica alte bucurii, aşa se întâmplă peste tot în ţările sărace“, e convinsă Zivari.