Fuma și sub duș, dar a scăpat de viciu. Cum a renunțat la țigări un antrenor legendar

Johan Cruyff a fost răpus de un cancer pulmonar nemilos, la 25 de ani după ce se lăsase fumat. Olandezul era un împătimit al țigărilor și a fost forțat să renunțe.

Johan Cruyff, cel mai influent om din istoria fotbalului, atât ca jucător cât și ca antrenor, a fost dependent de țigări. Olandezul fuma 2-3 pachete în perioada în care juca și afirma, glumind, că își satisfăcea această nevoie chiar și atunci când făcea duș. El a continuat să practice acest obicei și în anii în care a antrenat. Însă, în 1991, Cruyff s-a lăsat brusc, forțat de împrejurări, după cum mărturisește în cartea autobiografică „Driblingul meu”.

„În acea perioadă începusem să am tot mai des dureri de stomac. Uneori, începeam să transpir sau să vomit brusc. Deja renunțasem să mai fumez așa mult, însă la sfârșitul lunii februarie (n.r - 1991) soția mea a intervenit. M-a luat pe sus la spital, iar medicii m-au internat pe loc.

Aparent, arterele de la nivelul inimii mele se înfundaseră”, spune Cruyff. Olandezul a fost supus unei operații și i-au fost efectuate două intervenții de bypass. „Din fericire, nu suferisem niciun infarct. Mai curând, era vorba despre ateroscleroză, adică îngroșarea arterelor coronare”.

Cruyff mai spune că, până în acel moment, fusese terorizat de ideea că avea să moară tânăr, la fel ca și tatăl său. „De atunci am scăpat de toate angoasele referitoare la o moarte timpurie. Ideea că eu, asemenea tatălui meu, aș fi murit tânăr, e o obsesie de care am scăpat din momentul în care mi-am descoperit afecțiunile cardiace. În totalitate.”

Olandezul s-a lăsat de fumat din acel moment. „Principala lecție pe care am învățat-o din această experiență e că nu poți să faci nimic din ceea ce e greșit pentru corpul tău și să te aștepți să rămâi nepedepsit. De exemplu, dacă fumezi sau nu. După operație am revenit în mare parte la stilul de viață anterior. Gândeam astfel în acea perioadă: întoarce-te la viața normală cât mai repede cu putință.

Însă, probabil, adăugasem câteva reguli noi. Desigur, m-am gândit mult în perioada bolii la dependența mea de fumat. M-am întrebat de ce am fumat atât de mult o perioadă atât de îndelungată. Mai ales după ce doctorii mi-au spus că problema mea cardiacă fusese cauzată de fumat în proporție de 90%. Atunci începi să te gândești la asta. Și mi-am dat seama cât de aiurea trăisem atâția ani. Am știut că fumatul poate duce la apariția cancerului, am știut că nu face bine inimii, dar, cu toate astea, am continuat să mă amăgesc, cu pretextul că e un mod excelent de a combate stresul. Mereu găsisem pretexte pentru a nu mă lăsa de fumat.

După operație am trecut complet de cealaltă parte. De partea bună. Am renunțat la fumat peste noapte. Am eliminat acest obicei din viața mea”, a scris Cruyff în autobiografie.

El nu doar că s-a lăsat de fumat, dar a și promovat campanii care combăteau acest viciu. Apoi a fost văzut mai tot timpul, în timpul meciurilor, cu acadele. În noiembrie 2015 a fost diagnosticat cu cancer pulomnar. Pe 24 martie 2016, a încetat din viață. „Fotbalul mi-a dat totul, țigările mi-au luat aproape totul”, este unul dintre citatele celebre lăsate în urmă de olandez.