Evenimentul Zilei > Actualitate > Fuga fostului rege Juan Carlos din Spania i-a împărțit pe iberici. Peninsula, divizată
Fuga fostului rege Juan Carlos din Spania i-a împărțit pe iberici. Peninsula, divizată

Fuga fostului rege Juan Carlos din Spania i-a împărțit pe iberici. Peninsula, divizată

Aflat în plin scandal de corupție, fostul rege Juan Carlos al Spaniei au fugit din țara sa, dar acest lucru este și nu este condamnat de iberici.

În plin scandal de corupție și cu imaginea serios șifonată, Juan Carlos, fostul rege al Spaniei, a anunțat că pleacă din țară, dar vrea să-și păstreze titlul de rege emerit. Presa locală notează că acesta se află deja în Republica Dominicană.

Decizia lui a împărțit Spania în două. În vreme ce unii susțin că fostului rege i se face o nedreptate, alții afirmă că Juan Carlos e un laș și că instituția monarhiei nici nu-și mai are rostul în secolul XXI, potrivit ziarulromanesc.es.

„Tratăm cu respect motivele ce stau în spatele deciziei casei regale, aceea de a se distanța de presupuse comportamente contestabile și condamnabile din partea unui membru al acesteia. Instituțiile nu ar trebui judecate, oamenii ar trebui judecați. În acest caz, Juan Caros a spus clar că e la dispoziția sistemului judiciar dacă va fi nevoie, la fel ca orice alt cetățean spaniol. Cred că răspunsul e potrivit pentru o democrație robustă”, a afirmat Pedro Sanchez, președintele Guvernului spaniol.

Acesta a insistat că instituțiile nu ar trebui judecate, ci oamenii, și a amintit că Juan Carlos a precizat de mai multe ori că se pune la dispoziția Justiției, dacă va fi nevoie, la fel ca orice alt spaniol.

„E o nedreptate ce i se întâmplă. Nu sunt corecți. Sunt mulți politicieni, multe partide, care au furat de trei ori mai mult”, a spus Santiago Pradas, pensionar din Madrid, citat de Reuters.

În schimb, Raul, un tânăr de 28 de ani tot din Madrid, a afirmat că decizia lui Carlos îi pare „o fugă dezonorantă”.

„Astăzi, Spania e mai liberă, mai democrată și mai puternică mulțumită rolului-cheie jucat de Regele Juan Carlos. Respectăm procedurile judiciare, respectăm și prețuim prezumția de nevinovăție. Facem un apel la unitate în jurul șefului de stat și monarhiei constituționale. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să fim alături de regele Filipe (fiul lui Juan Carlos n.r)”, a declarat Pablo Montesinos, parlamentar al formațiunii conservatoare Partidul Popular.

Quim Torra, liderul Cataloniei, a subliniat într-o conferință de presă: „Denunț plecarea lui Juan Carlos de Borbon, care a fost tolerată de Guvernul spaniol… Ar trebui să-l facă pe orice democrat să se rușineze. Pune la îndoială angajamentul guvernului și a monarhiei de a-și asuma responsabilitățile”.

„În numele Parlamentului Catalan, îi cer regelui Felipe VI să abdice și să dea societății spaniole șansa de a ieși din prăpastia aceasta”, a mai spus Torra.

„Cred că în populația spaniolă este puternic răspândit sentimentul că Justiția nu e pentru toată lumea. Faptul că Monarhia însăși sprijină decizia regelui emerit de a pleca din Spania pune instituția într-o postură extrem de delicată. Lasă Monarhia într-o poziție compromisă.

Nimeni din Spania nu poate separa acțiunile regelui Juan Carlos de poziția sa de monarh și, prin urmare, de familia Borbon. În Biblie scrie că tatăl nu va răspunde pentru păcatele fiului, iar fiul nu va plăti pentru păcatele tatălui, iar asta cred că explică bine ce gândesc spaniolii”, a explicat și Irene Montero, Ministru pentru Egalitate, conform sursei citate.

A dat bir cu fugiții în Republica Dominicană

Oficiul pentru Migraţie din Republica Dominicană nu a înregistrat sosirea în această ţară a fostului rege Juan Carlos al Spaniei, a declarat marţi pentru Reuters departamentul pentru media al biroului.

Oficiul pentru Migraţie a declarat că ultima călătorie a fostului rege în Republica Dominicană a fost în perioada 28 februarie – 2 martie.

Juan Carlos, care a plecat definitiv din țară dar a cerut să își păstreze titlul de rege emerit al Spaniei, se află în Republica Dominicană, la o familie bogată care deține plantații de trestie de zahăr. De aici ar intenționa să plece în altă țară, scrie presa spaniolă.

La Vanguardia și ABC au scris că Juan Carlos a plecat din Spania duminică, cu mașina, către Portugalia, de unde luni dimineața a luat avionul către Republica Dominicană.

Luni, presa portugheză – canalul de televiziune TVI24 şi tabloidul Correio da Manha – informau că Juan Carlos se află la Cascais, o zonă de reşedinţe de lux de lângă Lisabona, unde şi-a petrecut o parte din copilărie.

Precizările intervin după ce două publicaţii spaniole au relatat că fostul rege a plecat din Spania şi se află în ţara din Caraibe, unde s-a autoexilat în urma suspiciunilor de corupţie.

Fostul suveran, popular în trecut, era tot mai presat de anchetele procurorilor spanioli şi elveţieni privind suspiciunile de corupţie în legătură cu un contract de construcţii feroviare în Arabia Saudită. El a decis să îşi părăsească ţara pentru a-i permite fiului său, regele Felipe al VI-lea, să îşi păstreze tronul fără probleme. Casa regală a Spaniei a anunţat plecarea lui Juan Carlos marţi, fără a preciza destinaţia, informează Agerpres.