"Fuck You!" - istoria degetului ridicat

"Fuck You!" - istoria degetului ridicat

De-a lungul timpului, degetul mijlociu ridicat a depăşit graniţele culturale, lingvistice şi naţionale, fiind prezent la proteste, pe terenuri de fotbal sau la concerte rock din întreaga lume, notează BBC News, adăugând că "filosofii Greciei antice, poeţii latini, şi ei au au fost conştienţi de puterea acestui gest de a ofensa şi aprinde spirite".

“Este unul dintre cele mai vechi gesturi de insultă cunoscute vreodată", spune antropologul britanic Desmond Morris. “Degetul mijlociu este penisul, iar degetele chircite de ambele părţi sunt testiculele. Când îl ridici, îi faci cuiva un gest falic". Pentru gestul numit în zilele noastre "a-i arăta cuiva degetul" (ori mai direct "fuck you!"), romanii aveau propria denumire, respectiv “digitus impudicus"-adică degetul neruşinat, indecent sau insultător.

Nu mai este obscen

Istoricul roman Tacitus scrie că triburile germanice le arătau degetul soldaţilor romani, iar mai devreme, grecii foloseau degetul mijlociu pentru a face referire la organul genital masculin, cum a fost cazul dramaturgului Aristofan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Degetul mijlociu pare să fi pătruns în SUA odată cu imgiranţii italieni, fiind "atestat" în anul 1886, când un jucător al echipei de baseball Boston Beaneaters l-a ridicat într-o fotografie de grup cu rivalii de la New York Giants. Francezii au propriul lor salut falic, spune antropologul Morris, numit “bras d’honneur" (braţul de onoare): "Persoana care insultă îşi ridică antebraţul în aer, cu partea din spate în exterior, şi loveşte sau apucă interiorul cotului cu cealaltă mână". Tot de le Morris aflăm că gestul britanicilor – două degete ridicate care formează un “v", cu palma orientată înspre interior, este un...“falus dublu".

Ira Robbins, profesor de drept la Universitatea Americană din Washington DC, care a studiat locul gestului în jurisprudenţă, spune că acesta, chiar dacă la origine simboliza falusul, acum şi-a pierdut acel înţeles şi nu mai este obscen: "Acum poate avea mai multe înţelesuri, simbolizând protestul, furia sau chiar exaltarea!".