Fructele și legumele, pline de pesticide, insecticide și fungicide

Roșii. Sursa foto: Facebook

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară spune că o mare parte dintre legume conțin cantități mari de pesticide. Cu toate că nu este sezonul roșiilor sau al castraveților, magazinele din România se întrec în oferte pentru aceste legume. De altfel, oferta de la raft este variată, iar mulți dintre  românii nu ezită să le cumpere. 

Supermarketurile din România pline de legume și fructe cu pesticide

Multe dintre legumele care provin din conțin substanțe care nu ar avea ce căuta în agricultură, iar multe dintre acestea sunt interzise în majoritatea statelor. Un exemplu în acest sens este DDT, un insecticid puternic, care poate cauza probleme grave de sănătate.

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mulți importatori se ascund în spatele ideii că legumele și fructele respective conțin cantități mici. Cu toate acestea, specialiștii spun că toți consumatorii se pot expune unui risc major.

Produsele bio pot conține substanțe chimice

Consumatorii se înghesuie la rafturile de produse bio, însă specialiștii spun că acestea nu sunt întotdeauna „curate”. De altfel, inclusiv legumele și fructele bio pot conține urme de pesticide.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a lansat recent un studiu prin care a fost analizat impactul urmelor de pesticide pentru sănătatea umană. În cadrul analizei, echipele de medici au constat că acestea pot afecta organe interne precum rinichii sau ficatul. De asemenea, funcțiile reproducătoare pot avea de suferit.

Pesticide. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Fructe și legume care conțin cele mai multe pesticide

Organizația non-profit EWG, cunoscută pentru analiza calității alimentelor și a mediului, a întocmit un clasament al legumelor celor care prezintă un nivel ridicat de pesticide.

Conform analizei, cele mai mari cantități de substanțe dăunătoare au fost găsite în căpșuni. De asemenea, spanacul, varza kale și strugurii pot conține o cantitate semnificativă de pesticide. Totodată, cercetarea a arătat că piersicile și perele conțin multe urme de substanțe chimice.