România. În sezonul cald, fructele și legumele sunt la mare căutare. O parte dintre cele care ajung pe piață sunt pline de pesticide și pot fi dăunătoare organismului. Grupul de lucru pentru mediu EWG SUA a arătat cât de periculos pot fi fructele consumate des de români.
Fructe pline de pesticide. Cum le poți deosebi de cele curate
Anual, grupul de lucru pentru mediu EWG SUA publică lista cu cele mai periculoase alimente cu un conținut mare de pesticide. Pe lista fructelor se găsesc mai multe sortimente preferate de români.
Pe primul loc se poziționează căpșunile. Dacă în trecut se găseau doar în sezonul verii, în ultimii ani, căpșunile se găsesc în supermarketuri inclusiv iarna. Deseori fără gust și pline de pesticide, acestea nu ar trebui să facă parte din alimentația celor care vor să stea departe de efectele pe care pesticidele le pot avea asupra organismului.
Merele și nectarinele
Cele două tipuri de fructe au fost incluse pe lista celor contaminate. De asemenea, cireșele pot avea un conținut mare de substanțe periculoase, mai ales cele care provin din export.
Cu toate că sunt prezentate ca fiind sănătoase pentru organism și mai ales pentru copii, cumpărătorii trebuie să acorde o atenție deosebită atunci când fac astfel de cumpărături.
Fructe din supermarketuri, contaminate cu pesticide
Piersicile și perele sunt alte două categorii de fructe preferate de români. Acestea se poziționează la mijlocul topului celor pline de pesticide, arată Ziare.com. Mulți specialiști le recomandă cumpărătorilor să lase fructele cumpărate de la supermarket în apă cu bicarbonat. Această soluție ar ajuta la curățarea învelișului exterior al fiecărui fruct.
De cealaltă parte, o parte dintre medici spun că substanțele periculoase nu pot fi eliminate prin spălare. În schimb, cumpărătorii sunt încurajați să cumpere fructe de sezon chiar de la producătorii locali, evitând să plătească pentru cele din supermarket.