Frost/Nixon sau despre influența presei în politică

Regizorul Ron Howard reuşete cu mare măiestrie să ecranizeze în Frost/Nixon piesa de teatru omonimă, scrisă de Peter Morgan, despre metodele de manipulare prezente la Washington, dar şi la Hollywood.

Filmul arată cum multe dintre interviuri sunt câştigate sau pierdute, cu mult timp înainte ca prima întrebare să fie pusă. Frost/Nixon ilustrează puterea televiziunii, care creează şi distruge cariere în fiecare zi.

Acţiunea filmului se petrece după demisia istorică a preşedintelui american, când prezentatorul TV britanic (Michael Sheen) a încercat să îşi convingă producătorii să îi finanţeze o serie de interviuri cu Richard Nixon (Frank Langella) care să relanseze carierele ambilor protagonişti.

Proiectul ar fi trebuit ignorat. Frost se ocupa cu interviuri superficiale ale vedetelor britanice sau australiene, în timp ce Nixon refuza numeroase oferte de interviuri. Dacă Nixon a acceptat interviul deoarece îl considera drept cea mai bună şansă a sa de a reveni pe scena politică, echipa lui Frost îşi dorea ca interviul să fie un substitut al procesului de care acesta nu a avut parte. Firea competitivă a celor doi protagonişti avea să creeze unele dintre cele mai de succes interviuri politice din istorie.

Frost/Nixon este un film care tratează un eveniment istoric extrem de mediatizat, însă abilitatea regizorului Ron Howard creează o mare cantitate de suspans într-o poveste al cărui final este deja cunoscut. Peter Morgan şi-a adaptat piesa de teatru sub forma unui joc de şah între doi rivali egocentrişti care se luptă neîncetat pentru ceea ce îşi doresc să obţină.

Ron Howard şi reţeta succesului

Ron Howard şi-a început cariera în televiziune, ca actor în numeroase producţii de televiziune, dar în special The Andy Griffith Show.

Ron Howard a debutat ca regizor al filmelor de lungmetraj în 1977, cu proiectul Grand Theft Auto. Au urmat Spalsh (1984) şi Cocoon (1985), film care a câştigat două premii Oscar. Howard a continuat să alterneze genurile, trecând de la comedii - Parenthood (1989), la dramă - Răscumpărarea (1996) şi reconstituiri ale unor evenimente istorice marcante - Apollo 13 (1995).

Filmul O minte sclipitoare (2001) i-a adus lui Ron Howard ambele sale premii ale Academiei Americane de Film, pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun producător. 

În timpul celor 30 de ani de carieră regizorală, din cele 19 filme ale lui Ron Howard, 11 au fost nominalizate la premiile Oscar, şi patru au plecat acasă cu cel puţin o statuetă.

Cinci nominalizări la Oscar

Filmul "Frost/Nixon" a fost nominalizat la următoarele categorii ale Premiilor Academiei Americane de Film:

Cel mai bun film Cel mai bun regizor - Ron Howard Cel mai bun actor într-un rol principal - Frank Langella Cel mai bun scenariu Cel mai bun montaj

INFO

Distribuţie: Frank Langella (Richard Nixon), Michael Sheen (David Frost), Kevin Bacon (Jack Brennan)

Buget: 25 de milioane de dolari   Data lansării: 23 ianuarie 2009

Durata filmului: 2 ore

Încasări: 3 milioane de dolari în primul weekend şi 22 de milioane de dolari în lume

CITIȚI MAI MULTE DESPRE FILMELE NOMINALIZATE LA PREMIILE OSCAR ȘI ALTE DETALII DESPRE CEREMONIA DIN ACEST AN.