Evenimentul Zilei > Economie > Friedman, despre slăbiciunile României
Friedman, despre slăbiciunile României

Friedman, despre slăbiciunile României

Unul dintre cei mai influenţi consultanţi ame ricani în geopolitică, George Friedman , fondatorul companiei Stratfor, consideră că România nu trebuie să se bazeze doar pe exportul de energie pentru a se dezvolta, ci ar putea să se uite şi în jur pentru extinderea afacerilor, la Ucraina, Balcani, estul Mediteranei.

„În unele moduri, energia, mineralele au ajutat România și în alte moduri au ținut-o captivă. Marea slăbiciune a României este că are prea mult petrol, prea mult gaz natural. Este tendința naturală a României să se concentreze în exportul acestor lucruri”, a declarat ieri, la Bucureşti, George Friedman, potrivit Agerpres.

Americanii caută locuri de investiții

El consideră că România este o ţară esenţială în această regiune, pentru că este o piaţă mare aflată la intersecţia mai multor zone importante: Orientul Mijlociu, UE, Rusia şi Balcanii. Potrivit specialistului în probleme geopolitice şi afaceri internaţionale, UE eșuează pentru că face reguli pe care nimeni nu le urmează, dar România depinde financiar şi strategic de ea şi asta e o slăbiciune a ţării.

A doua este lipsa de încredere în propriile forţe, vizibilă mai ales la elitele din ţară. Friedman a mai declarat că americanii caută locuri în care să investească, România fiind unul dintre ele, dar intervenţia statului ar mai trebui redusă. „America este plină de bani care merg din China, Japonia până în Orientul Mijlociu. Americanii caută locuri unde să investească. România este unul dintre acele locuri. În momentul în care, acum, emisfera de est se destramă și SUA au mari rezerve de bani, trebuie create oportunități, dar Guvernul (român – n.r.) trebuie să se dea la o parte puțin”, a spus Friedman.