SUA au în vedere opțiuni militare, dar dezmint zvonurile cu privire la un atac preventiv împotriva Coreei de Nord, relatează Daily Mail.

 

„Ni s-a spus foarte clar de către cei mai înalți oameni din administrație că nu există ceva precum o strategie „nas însângerat”, că nu s-a vorbit niciodată despre asta, că nu au luat-o în considerare niciodată, nu au folosit niciodată termenul și nu este ceva despre care oamenii ar trebui să vorbească”, a spus James Risch (Republican, Idaho), la o întâlnire a Senatului de joi.

Susan Thornton, favorita administrației Trump pentru poziția cea mai înaltă în diplomația din Asia de Est, a confirmat că viziunea Executivului este una de „presiune maximă”, folosindu-se de sancțiuni economice. Aceste măsuri ar trebui să convingă Coreea de Nord să renunțe la ambițiile nucleare. Pe de altă parte, răspunsul militar nu este în afara discuției.

„Opțiunea noastră este să atingem denuclearizarea Peninsulei Coreea prin compromis diplomatic, dar o să atingem acest scop, într-un fel sau altul”, a declarat Thornton.

Declarațiile vin în contextul unor tensiuni care cresc rapid între Washington și Phenian, mai ales după ce Kim Jong-un a abordat o poziție diplomatică față de Coreea de Sud, acuzând Statele unite că vor să împiedice implementarea unui posibil proiect de reunificare.

Între timp, după multiplele teste nucleare efectuate de statul comunist, Trump a garantat că nu va permite Coreei de Nord să dezvolte o rachetă nucleară care să poată lovi teritoriul continental american.