Camera Reprezentanților a aprobat sâmbătă, cu o largă majoritate , un pachet de măsuri care vizează atenuarea impactului coronavirusului asupra economiei americane.
Cu cuțitele scoase, în plină campanie prezidențială, republicanii și democrații au reușit în sfârșit să se înțeleagă, așa cum i-a încurajat președintele Donald Trump.
Adoptat cu 363 voturi contra 40 de Camera Reprezentanților, controlată de democrați, textul care stipulează acest pachet de măsuri trebuie să fie acum examinat de Senat, unde există majoritate republicană.
„Suntem mândri că am ajuns la un acord cu administrația menit să rezolve provocări majore” a transmis președinta democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, grupului său parlamentar.
Potrivit lui Pelosi, textul oferă „depistare gratuită pentru orice persoană care are nevoie să fie testată pentru Covid-19, inclusiv pentru cei care nu au asigurare”, precum și un concediu medical de urgență, de „două săptămâni și până la trei luni”, din motive familiale sau medicale.
Statele Unite nu au un sistem universal de acoperire a sănătății și milioane de americani nu sunt asigurați, în timp ce concediul medical plătit este disponibil decât unei minorități de angajați, mulți din aceștia fiind plătiți la oră.
Acest lucru face ca societatea americană să fie mai vulnerabilă la epidemie, multe persoane nefiind în măsură să înceteze munca pentru a rămâne acasă.
Proiectul de lege oferă, de asemenea, un acces mai ușor la asigurările de șomaj și bonuri alimentare, în special pentru copiii privați de școală pentru a evita răspândirea coronavirus și eliberează fonduri federale pentru a finanța programul „Medicaid”, care acoperă sănătatea americanilor cu venituri mici.
După votul din Camera Reprezentanților, textul va trebui să fie aprobat în Senat, care nu a planificat să fie în sesiune decât luni după-amiază, apoi să fie semnat de Donald Trump pentru a intra în vigoare.
Acest plan de susținere a economiei a fost anunțat luni de către Donald Trump, care a făcut din economie unul dintre principalele argumente ale campaniei sale. Planul a devenit apoi subiectul unor discuții aprige cu democrații.
Președintele a declarat stat de urgență, vineri, la o conferință de presă la Casa Albă, anunțând „o creștere accentuată” a capacităților de testare a coronavirus în Statele Unite, ca parte a un „parteneriat nou cu sectorul privat”.
În plus, rezervele de petrol strategice ale Statelor Unite vor fi majorate la maximum. Președintele a spus că „a cerut secretarului energiei să cumpere cantități mari de țiței pentru depozitarea lor în Statele Unite la prețuri foarte mici”.
Donald Trump a interzis călătorilor non-americani să intre în Statele Unite timp de 30 de zile din zona Schengen. Iar Marea Britanie, până acum scutită de interdicție, ar putea extinde lista țărilor în cauză.