Din această cauză, dar şi în urma plasamentelor păguboase din sectorul ipotecar american, banca a pierdut anul trecut circa 7 miliarde de euro.
Banca franceză Société Générale, acţionarul majoritar al BRD Groupe Société Générale din România, a fost victima uneia dintre cele mai mari fraude din istoria financiară, ce costă grupul 4,9 miliarde de euro, conform Reuters. Société Générale este ce-a de-a doua bancă după mărime din Franţa şi una dintre cele mai mari din lume. Frauda a fost descoperită duminică, 20 ianuarie, după spusele preşedintelui Société Générale, Daniel Bouton, şi a fost făcută de un colaborator al Diviziei financiare şi de investiţii din Paris.
Acesta, destul de tânăr după spusele unor surse din bancă, a făcut anumite tranzacţii pentru care nu avea autorizare. Banca a refuzat să spună însă ce instrumente financiare a folosit traderul, rezumându-se numai la a le numi „complicate“. Colaboratorul băncii a fost concediat, iar banca a depus o reclamaţie împotriva sa. Profitul a fost dinamitat
„Pierderile sunt foarte mari şi au fost luate toate măsurile pentru identificarea şi remedierea deficienţelor procedurilor de control, pentru a evita apariţia unor riscuri similare“, a declarat Daniel Bouton. El şi-a înaintat demisia zilele trecute, însă aceasta i-a fost refuzată de conducerea grupului bancar. Totodată, Consiliul de Administraţie al Société Générale susţine măsura luată de Bouton, de demitere a tuturor persoanelor cu funcţii de conducere responsabile cu controlul operaţiunilor respective.
Pierderile rezultate din fraudă se vor adăuga la cele înregistrate de Société Générale din cauza prăbuşirii sectorului american al creditelor ipotecare cu risc ridicat, unde banca avea plasamente. Este vorba de 2,05 miliarde de euro. Astfel, dacă tragem linia, în 2007, banca a pierdut circa 7 miliarde de euro. Cu toate acestea, Société Générale va raporta pe 2007 un profit net undeva între 600-800 de milioane de euro, cu 84-88% mai mic decât câştigul de 5,22 miliarde de euro din 2006. Majorare de capital Société Générale va opera o majorare de capital, pentru a compensa pierderile rezultate în urma fraudei. Două bănci de investiţii de renume mondial, J.P. Morgan şi Morgan Stanley, au anunţat deja că vor subscrie la majorarea de capital, devenind astfel acţionari ai băncii. „Având confirmată soliditatea financiară, capacitatea grupului Société Générale de a reveni la o creştere profitabilă rămâne intactă“, se arată într-o scrisoare publicată de preşedintele băncii pe site-ul acesteia.
Acest episod va avea un impact negativ asupra imaginii băncii, mai ales că vine într-un moment deja tensionat pe pieţele financiare, spun analiştii. De asemenea, în aceste momente, BNP Paribas, o bancă rivală, ar putea reîncepe presiunile în vederea fuzionării cu Société Générale. BNP Paribas a eşuat în 1999, atunci când a încercat să preia Société Générale. EFECT Sub observaţie Agenţia de evaluare financiară Standard& Poors (S&P) a pus, ieri, sub supraveghere ratingul „AA“ al Societe Générale pentru datoriile pe termen lung, cu perspectivă negativă, în urma anunţului băncii privind depistarea unei fraude de 4,9 miliarde de euro. Decizia S&P a fost determinată şi de revizuirea în scădere a activelor băncii, cu 2,05 miliarde de euro, care, cumulate cu pierderile generate de fraudă, vor determina scăderea cu peste 80% a profitului net al Societe Générale în 2007.
Totodată, S&P a menţinut ratingul „A-1 plus“ pentru datoriile pe termen scurt ale băncii. „Pierderile rezultate în urma fraudei par să fie un eveniment izolat, determinat de circumstanţe speciale“, a comunicat însă S&P. ROMÅNIA BRD nu va fi influenţată de problemele acţionarului majoritar Momentul descoperirii acestei fraude este unul nefericit, ţinând cont de contextul internaţional, au anunţat într-o conferinţă conducătorii BRD, însă ei dau asigurări că evoluţia băncii autohtone nu va fi influenţată în niciun fel de ceea ce s-a întâmplat la Société Générale, acţionarul majoritar al băncii. Directorul general adjunct al BRD, Petre Bunescu, a spus că banca ar putea face faţă unei retrageri masive a depozitelor, însă nu se pune problema unei astfel de situaţii.
La rândul său, preşedintele director general al băncii, Patrick Gelin (foto), a dat asigurări că BRD îşi menţine ţintele privind profitabilitatea, precum şi planurile de dezvoltare, care nu vor fi influenţate de problemele recente cu care se confruntă acţionarul majoritar. „Nu ne modificăm planurile de dezvoltare pentru 2008“, a precizat Gelin. BRD a crescut pe BVB Oficialii BRD au arătat că este important ca investitorii să nu intre în panică.
„BRD acţionează autonom pe piaţa din România. Sper ca lumea să acţioneaze de o manieră rezonabilă pe piaţa de capital autohtonă, în funcţie de rezultatele băncii“, a declarat directorul general adjunct al BRD, Sorin Popa. Tot el a adăugat că rezultatele BRD de la sfârşitul anului trecut sunt în linie cu cifrele bugetate la începutul lui 2007.
Titlurile BRD au fost suspendate de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în prima parte a zilei de ieri, în urma informaţiilor privind frauda de la Société Générale, iar imediat după reluarea tranzacţionării au suferit o scădere de 3%. Ulterior, acţiunile băncii au revenit puternic, trecând pe o creştere de 1,52%. Transferurile operate cu aceste acţiuni au însumat 8,62 milioane de lei.